Røde Kors: - Ferie betyr ikke at man må reise av gårde
Fire av ti foreldre kjenner på press om å reise bort på ferie slik at barna har noe å fortelle om når hverdagen begynner igjen. — Ferie betyr ikke at man må reise av gårde, sier Stine Erikstad i Røde Kors.
Det er fellesferie, og mange nordmenn har reist av gårde for å nyte late og rolige dager i inn- og utland. Mange nordmenn kjenner også på et såkalt feriepress, viser en ny undersøkelse fra banken DNB. Fire av ti foreldre kjenner nemlig på press om å reise bort på ferie slik at barna har noe å fortelle om når hverdagen begynner igjen. Andelen foreldre som kjenner presset er størst blant de som har barn mellom seks til ti år.
Samtidig er det hvert år mange barn som ikke får dratt på ferie. Hver femte familie med lav inntekt har ikke råd til å reise på en ukes ferie, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/hver-femte-familie-med-lav-inntekt-har-ikke-rad-til-ferie) (EKSTERN LENKE).
Denne uken er det ferieuken «Ferie for alle» i regi av Røde Kors på Limingen gjestegård i Nordland. Der arrangerer de voksne frivillige fisketurer og andre ulike aktiviteter ute og inne på gjestegården.
Stine Erikstad i Røde Kors Nordland sier det er helt vanlige familier som deltar på ferieuken, men at felles for dem alle er at de ikke har mulighet eller økonomi til å drar på ferie.
– I fjor var det en mor som at ferieuken var som å vinne i Lotto. De hadde en helt fantastisk uke, sier Erikstad.
– Økte sosiale forskjeller
Gjennom kontakt med offentlige tjenester får Røde Kors vite hvilke familier som er i en situasjon med vedvarende fattigdom. Røde Kors bruker definisjoner fra BUFDIR og SSB på dette.
I Nordland alene er det i underkant av 4.000 barn som lever i vedvarende fattigdom. På landsbasis er tallet rundt 100.000.
– Vi ser at det er økte sosiale forskjeller. Mengden søkere øker, og vi har dessverre ikke tilbud nok til alle, sier Erikstad.
Erikstad forteller mer om betydningen av «Ferie for alle».
– Det gjør at barna har noe å fortelle om når de kommer tilbake på skolen, sier hun.
Hun tror lærere og foreldre kan fremheve overfor barna at ferie ikke trenger å betyr å reise avgårde.
– Voksne kan si «vi skal være hjemme, vi skal gjøre mye sammen, og vi kan dra på oppdagelsesferd i nærområdet, sier hun.
Siri Skjæveland Lode er medlem i Utdanningsforbundets sentralstyre, og er selv grunnskolelærer. Hun sier at hun har inntrykk av at spriket i ferieopplevelser stadig øker.
– Dette gjelder både jule-, påske- og sommerferier. Dette er lærere klar over og de fleste lærere prøver å dempe søkelyset på dyre reiser og opplevelser, skriver hun i en e-post.
FUG: Trist med feriepress
Gunn Iren Müller er leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen. Hun syns det er trist at så mange foreldre kjenner på feriepress, og at enkelte strever med økonomien slik at de ikke har råd til å dra på ferie. For disse familiene, trekker hun frem tilbud som Røde Kors' ferieuke, og nevner også at Turistforeningen og Unicef samarbeider med mange kommuner om ferietilbud.
Hun tror en del foreldre kan utøve et «selvpress» uten at de kanskje tenker på at folk flest ikke drar på mange dyre, forskjellige ferier hver sommer.
– De fleste drar enten på hytta, til syden eller er ute i båten eller campingvogna - det er svært få som gjør alt. Det har jo også alltid vært sånn at det er forskjell på folk. Kjendiser vi leser om i aviser og ukeblader drar nok på andre ferier enn folk flest, sier hun.
Må ha realistiske forventninger
Müller mener folk må ha realistiske forventninger til ferien, og at det kan virke overveldende hvis man skal sammenligne seg med alle andre.
– I hvilken grad har foreldre ansvar når det gjelder å snakke med barna om at alle kanskje ikke får dratt på ferie, og at barna ikke skal bidra til å skape unødig misunnelse hos andre hvis de selv har vært på en spennende ferie?
– Det blir litt feil å si at barna ikke skal snakke om ferien de selv har vært på. Det handler jo om måten de forteller det på også. Det er ikke nødvendigvis reisemålet barna husker best, men noe de gjorde i ferien. Det kan godt være barna forteller om noe de også kunne gjort hjemme. Kanskje har barnet fått bestemme hva som skal lages til middag og har fått delta både når det gjelder å handle inn maten og å lage den, sier hun.
Hun mener ferie først og fremst handler om å gjøre andre ting enn man gjør til vanlig. Og at det handler om hva man har gjort, ikke hvor man har vært.
– Selv om du ikke reiser bort på ferie, så gjør bare det at man kan sove lengre, ta det med ro om morgenen og slappe av at det blir feriefølelse, sier hun.