Erna Solberg: Libanon gjør storinnsats for å utdanne syriske barn på flukt
Libanon gjør et krafttak for å gi syriske flyktningbarn utdanning, sier statsminister Erna Solberg (H). Men fortsatt går under halvparten av 400.000 flyktningbarn på skole i landet.
Solberg besøkte i helgen skolen Ain el Mreisseh/Sobhi Saleh i bydelen Jnah i Beirut.
– Det Libanon gjør på dette området, er et voldsomt løft for at de syriske barna skal få en utdanning i vanlige utdanningsomstendigheter, ikke bare i leirer. De gjør et krafttak for å få det til, sier hun til NTB.
Mahmoud Karaman flyktet i 2013 til Libanon fra den syriske byen Deraa, hvor opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet to år tidligere. 13-åringen flyktet sammen med mor, far og en bror.
– Jeg liker meg veldig godt på skolen, forteller han til NTB på engelsk – som er favorittfaget.
– Når jeg blir stor, skal jeg bli fotballspiller. Men det lærer vi ikke på skolen, sier Mahmoud med et smil.
To skift
Mahmoud er akkurat i gang med skoledagen. For å kunne tilby skolegang til syriske flyktningbarn har Libanon innført to skoleskift. Mange elever er ferdig med skoledagen i 14-tiden. Da fylles skolen opp med nye klasser.
– Det er ikke noe problem å starte midt på dagen, jeg synes det enklere, sier Mahmoud.
Solberg er stolt over at Norge har bidratt til å finansiere satsingen FNs barnefond (UNICEF) har på utdanning i Libanon.
– Det er fantastisk rørende å se dette skiftet når noen løper ut og andre kommer inn og stiller opp. Det er lærere her som tar to skift og virkelig stiller opp, sier hun.
Ordningen er imidlertid ikke uproblematisk, forklarer Tanya Chapuisat, FNs barnefonds representant i Libanon. Den setter systemet under press, og i tillegg er mange barn ferdig på skolen først etter mørkets frembrudd.
– Her i Beirut går det greit, men på landsbygda må mange barn gå hjem langs mørke gater. Barnas sikkerhet bekymrer foreldrene, sier hun.
Jobb og transport
Det anslås at det er 400.000 barn i skolealder blant over 1,1 millioner syriske flyktninger i Libanon. Nå får 170.000 syriske barn skolegang, og målet for inneværende skoleår er 200.000.
Syria hadde før borgerkrigen alltid obligatorisk og gratis utdanning.
– Når mange flyktningbarn likevel ikke går på skole, skyldes ikke det at familiene ikke setter pris på utdanning, sier Chapuisat.
Det er nemlig ingen enkel jobb å få alle barna på skole. Kostnader er én utfordring.
Mange barn bor langt unna skolene og sliter med å få transport, mens andre barn må jobbe. Voksne flyktninger har nemlig ikke lov til å jobbe, og dermed tvinges mange barn ut i yrkeslivet for å skaffe familien inntekt.
– Dette er et betydelig problem, sier Chapuisat til NTB.
– Forebygge konflikt
Solberg understreker at utdanning gir barn en fremtid.
– Når en jente får utdanning, vet vi at det fører til bedre helse både for henne selv og senere for barna hennes. De klarer også i større grad å mestre økonomien, sier Solberg.
Hun minner om at det etter en konflikt blir langt vanskeligere å skape jobber og bygge opp et land igjen hvis befolkningen har gått glipp av mange års skolegang.
– Derfor er det med på å forebygge videre konflikt at de som har vært på flukt får utdanning, sier Solberg. (©NTB)
Les også: Ingen skole for syriske barn i Tyrkia