Koronaviruset: Barnehager og skoler får konkrete råd av Folkehelseinstituttet
– Vi vil lage konkrete råd til barnehager og skoler etter utbruddet av koronaviruset (Covid-19), sier Preben Aavitsland, i Folkehelseinstituttet (FHI).
– Vi vil komme med konkrete råd til landets barnhager og skoler neste uke, i uke 10, sier Aavitsland, som er overlege ved smittevern, helse og miljø i FHI.
Koronaviruset ble første gang bekreftet registrert i Norge 26. februar i år. Dagen etter ble alle grunnskolene i Japan stengt på grunn av utbruddet.
– I Kina er det veldig få tilfeller blant barn. Det kan være fordi de ikke blir smittet eller fordi de knapt får symptomer; vi vet ikke. Vi vil lage konkrete råd til barnehager og skoler, sier han.
I alle landets utdanningsinstitusjoner vil nok de aller fleste ansatte være opptatt av hvordan de skal drive institusjonene på best mulig måte i en slik situasjon.
– Hva er dine konkrete råd til dem?
– Foreløpig er rådet at de som er syke, skal holde seg hjemme, slik de ville gjort ved influensa. Ellers bør institusjonen fortsette som før, sier han.
Oppdages det smitte i en barnehage med 300 barn, kan potensielt cirka 600 foresatte og deres kolleger og slektninger bli eller være smittede. Oppdages det smitte på et universitet, vil disse tallene trolig være langt høyere.
– Hva bør ansatte gjøre for å forhindre og begrense smitte?
– Syke barn og ansatte bør holde seg hjemme, slik de ville gjort ved influensa. Håndhygiene og hostehygiene må innskjerpes.
– Hvis et utbrudd skjer i f.eks. en barnehage / skole / høgskole / universitet, hva vil være rådene / tiltakene FHI?
– Som nevnt, syke barn og ansatte bør holde seg hjemme, slik de ville gjort ved influensa. Håndhygiene og hostehygiene må innskjerpes. Om vi skal avlyse undervisningen noen dager, må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle, men er neppe særlig aktuelt, sier Aavitsland.
– Rapporter viser at viruset er mye mer dødelig for dem med alvorlig kronisk sykdom. Har du noen spesielle råd til hvordan disse bør oppføre seg?
– Vi oppfordrer dem til å være nøye med håndhygiene og holde avstand til folk som hoster.