Folkehelseinstituttet: Smitte ved skolestart kunne vært unngått
Det nye testregimet som ble innført i skolen i høst, burde vært bedre forberedt, fastslår FHI i en ny rapport.
I en rapport har Folkehelseinstituttet (FHI) sett nærmere på skolestarten i august, der skolene åpnet på grønt nivå, samtidig som det ble innført et nytt system med testing i stedet for karantene.
FHIs konklusjon er at en del smitte trolig kunne vært unngått, selv om situasjonen kom under kontroll relativt raskt etter skolestart.
«Det nye testregimet burde vært bedre forberedt og kommet på plass tidligere», heter det i rapporten.
Uoppdaget smitte
FHI konstaterer samtidig at mye av smittespredningen begynte allerede før skolestart, og at mange elever begynte på skolen med uoppdaget smitte.
Smittespredningen var størst blant elever i ungdomsskolen og i videregående skole.
«Mot slutten av sommerferien foregikk det mange aktiviteter for disse aldersgruppene, som aktivitetsleirer, festivaler, fester og andre sosiale tilstelninger. Vi fikk informasjon fra møter med mange kommuner om mange utbrudd som hadde startet i slike situasjoner» skriver FHI.
Da elevene begynte på skolen igjen, fortsatte smittespredningen både innad på skolene og gjennom sosiale aktiviteter og arrangementer på og utenfor skolen.
Smitten gikk derimot raskt ned igjen da ungdommene kom inn i en normal skolehverdag med målrettet testing og smitteverntiltak, ifølge FHI.
Komplekst system
FHI-rapporten viser at smitten sank raskt da de hardest rammede kommunene fikk etablert nye testregimer med jevnlig testing.
Denne reduksjonen begynte før vaksineringen av ungdommer kom i gang for fullt.
Men testregimet «fungerte ikke optimalt i begynnelsen», ifølge FHI. «Kommunene fikk kort tid til å forberede seg, systemet var komplekst, og det var til dels mangel på hurtigtester», lyder en av hovedkonklusjonene i den nye rapporten.
FHI mener likevel at normal drift i skolene er forsvarlig i den nåværende situasjonen:
«Når personer i risikogrupper i all hovedsak er vaksinert, er det ikke lenger forholdsmessig med strenge tiltak rettet mot barn.»
(©NTB)