Unge voksne som drømmer om å oppleve isbjørnens, storkobbens og hvalrossens rike, har nå mulighet til å ta et år på den nyetablerte Svalbard folkehøgskole i Longyearbyen. Mange regner dette som den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge. Her er det unike muligheter for å utforske naturen og bli kjent med seg selv på en ny måte.
Annonse
Det er flere isbjørner, hunder og snøskutere enn mennesker her. 2200 personer fra 52 nasjoner bor fast på Svalbard.
For mange elever er det kanskje første gangen de skal bo hjemmefra, og på folkehøgskolens internat bor de to og to på rommet.
Litt annerledes enn på fastlandet
Skolen er medlem av KFUM/KFUK, den har en kristen formålsparagraf og vil skape rom for tro og livssyn. Og selv om det er mange likheter, er det også store forskjeller fra skolene på fastlandet.
Svalbard ligger utenfor Schengen, og opptaksvilkårene blir derfor litt annerledes enn for fastlands-Norge. Mens minimum 90 prosent av elevene til folkehøgskolene på fastlandet skal komme fra Schengen og Vestrussland, skal minst 90 prosent av elevene ved Svalbard folkehøgskole være norske statsborgere. Dessuten må elevene være myndige. Dette er fordi de må kunne få våpentillatelse og sertifikat for snøskuter.
– Vi kommer ikke til å foreta en stor reise, slik som mange andre folkehøgskoler gjør, sier administrerende sjef Pål Berg.
– Reisen er nettopp å komme til Svalbard. Friluft, dyr, klima og miljø er innholdet i skolen.
Planleggingen startet for fire år siden
Pål Berg flyttet fra Oslo til Svalbard for fem år siden, og han jobbet i Store Norske Gruveselskap. Sammen med Espen Rotevatn, som er i pappaperm når Utdanning besøker Svalbard folkehøgskole, begynte Berg så smått å se på mulighetene for å etablere verdens nordligste folkehøgskole på vakre og ville Svalbard. De møtte mye velvilje og positivitet både lokalt i Longyearbyen og sentralt i landet.
Det ble etablert et interimstyre, der to andre ivrige lokale sjeler ble med. Det ble gitt støtte til et forprosjekt fra Svalbard Miljøvernfond og en konsulent ble leid inn. Dermed ble det gjort et mulighetsstudie, som tilsa at her var det liv laga, hvis ildsjelene ville satse. Og det ville de.
– Folkehøgskoleloven gjaldt ikke på Svalbard, forteller Berg.
Svalbard folkehøgskole
Åpner 3. september 2019 og vil tilby fire linjer:
Miljøvern og bærekraft: Forskerspirelinje
Frys tiden: Bilde- og fotokunst
Friluftsliv 1: Hav og himmel, fjell og vidde
Friluftsliv 2: Spitsbergen rundt
I tillegg kan elevene velge mellom 12 ulike valgfag
– Vi kontaktet Venstres representanter i Stortinget, og sommeren 2018 hadde vi en folkehøgskolelov som gjelder for Svalbard også. Og det syntes vi faktisk var ganske rask saksbehandling.
Og da de fikk leie internat i Nybyen av Hurtigruten, og klasserom i gågaten av Thongruppen hadde ledelsen lokalene på plass. Dermed var det bare å hoppe ut i det.
Stort engasjement fra mange
Uten engasjement og støtte, både faglig og økonomisk, hadde det ikke blitt noen folkehøgskole på Svalbard.
– Vi blir både ydmyke og takknemlige når så mange støtter opp om prosjektet vårt, sier Pål Berg.
– Og vi har virkelig tro på at dette skal bli en fantastisk mulighet for mange unge voksne.
Oppstart for elever er 3. september. Espen Rotevatn blir rektor, lærerne begynner 1. august. Mange av lærerne har spesialkompetanse i de fagene de skal undervise i, så her har man tenkt litt utradisjonelt. Pål Berg viser oss bilder fra en av friluftslivlærerne, og det er tydelig å se at her skal elevene gjøre noe annet enn å sitte inne i et klasserom hver dag.
Tett på naturen
Ledelsen og lærerne ønsker å være modige, inkluderende og trygge. Elevene skal få oppleve høye miljø- og bærekraftambisjoner. Turmulighetene finnes rett utenfor døra, enten man vil gå på ski eller på beina. Den arktiske naturen er helt spesiell, og innbyr til store opplevelser på breer og fjell. Elevene vil komme tett på dyr, og de vil bli kjent med Svalbards ville natur. Øygruppen er derfor et ypperlig sted for fotografering. Luften på Svalbard er så tørr, at man ser dobbelt så langt her som på fastlandet. Fargene viser seg også på en annen måte, og Svalbard er kjent for sitt spesielle lys. Blant lærerne finnes både fotograf og billedkunstner.
– Vi ser store klimaendringer på Svalbard, og øya er derfor et egnet sted for forskere, sier Pål Berg.
– Her finner man blant annet et nordlysobservatorium og Svalbard satellitt stasjon. Og vi har fått både biolog og romfysiker med på lærerlaget.
Annonse
Søkerne strømmer på
Svalbard folkehøgskole har felles markedsføring med de andre KFUM/KFUK folkehøgskolene. Men ledelsen har ikke gjort noe spesielt for å markedsføre seg dette første året.
– Selv om vi har godkjenning til å ta imot 125 elever, begynner vi litt forsiktig med 50 i år, sier Pål Berg.
– Vi er overasket over at elevene vi har fått inn til nå, er nesten 80 prosent unge damer med en god spredning fra hele landet. Men kanskje gutta bare er litt tregere, og bestemmer seg i siste liten?
På internatet legges det opp til at elevene i stor grad skal styre seg selv, i samarbeid med en internatleder. Varm mat kommer fra en lokal leverandør en gang om dagen, og ved resten av måltidene bidrar elevene. Tanken er at de unge voksne både skal lære seg å bli selvstendige og ta ansvar, og vise hensyn til andre.
En regel som gjelder de aller fleste steder på Svalbard, også i offentlige bygninger, er at man tar av seg skoene rett innenfor døren.
– Et likt skohotell vil vi ha på internatet også, sier Pål Berg smilende.
– Det er nok elevene også enige i, for da blir det mye lettere å holde det rent.