Ved mange skoler må elevene gjøre seg ferdige med mobiltelefonen før de går inn i skolegården. – Vi kan ikke ha nasjonale forbud og retningslinjer for alt her i verden, sier Gunn Iren Gulløy Müller, leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG). Foto: Paal Svendsen
Mobiler i skolen: – Skolene må avklare et forbud med foreldrene
Det er rart å gi elever hvert sitt nettbrett, for så å innføre forbud mot mobil, mener Foreldreutvalget for grunnopplæringen.
I høst innførte Frankrike et nasjonalt forbud mot mobiler i skolen. Det har ført til debatt om Norge bør følge etter.
Flere sentrale Høyre-politikere har diskutert om det er behov for klarere retningslinjer. Blant dem er kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) og hans forløper Torbjørn Røe Isaksen. Men de er fortsatt mot et nasjonalt forbud fordi de ikke ønsker for mye statlig styring. Også Arbeiderpartiet mener skolene bør få håndtere dette selv.
Sist ute var barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), som i et intervju med Adresseavisen sier hun ønsker å løfte fram mobilforbud som en nasjonal sak. Hos regjeringspartner Frp er de imidlertid skeptiske.
Foreldrenes talerør mener heller ikke forbud er veien å gå.
– Vi kan ikke ha nasjonale forbud og retningslinjer for alt her i verden, sier Gunn Iren Gulløy Müller, leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).
– Må avklare med foreldrene
Hun sier det bør være opp til skolene selv, i dialog med foreldrene, å bruke hodet og finne ut hva som fungerer best på sin skole.
– Skoler som har mobilhoteller, er ganske vanlig, noe som gir lærerne mulighet til å styre bruken i skoletimene, og det gir mening. Men hvis det er snakk om å samle inn telefonene på starten av dagen og beholde dem hele skoledagen, bør skolen konferere med FAU først. Da må alle parter være enige om at det er slik det skal gjøres på den skolen, sier Müller.
Hun peker også på at elever ved flere skoler nå får utdelt nettbrett til skolearbeidet.
– Og da blir det snodig å skulle ha et mobilforbud, sier Müller.
Storkommuner vurderer forbud
På lederplass har VG og Morgenbladet sagt «Ja til forbud», mens Aftenposten mener at det fortsatt skal være opp til hver enkelt skole å håndtere mobilbruken på sin skole. Elevorganisasjonen ønsker ikke et nasjonalt forbud.
I noen av de store kommunene er det politisk bevegelse i retning av et overordnet forbud i kommunen. I Trondheim og Stavanger ønsker flere politikere nå en diskusjon om mobilforbud i alle skoler i kommunen. Stavanger har allerede et konkret forslag som skal opp i bystyret, ifølge Klassekampen. Mens i Oslo og Bergen står de på at det er best å la skolene selv avgjøre.
Selv om flere kommuner vurderer egne kommunale retningslinjer for mobiler i sine skoler, er det få politikere som ønsker et nasjonalt forbud.