Barn i Trollsteinen barnehage lager eggerøre på bålet. Foto: Trollsteinen barnehage.
Barnehagen har egen kokk og tre måltider om dagen uten at foreldrene betaler matpenger
En rekke private barnehageeiere melder om stram økonomi og konkursfare. Men i Trollsteinen barnehage har de så god økonomi at de kutter ut foreldrebetaling for mat og bleier.
Trollsteinen barnehage i Larvik kommune er en foreldreeid, ideell barnehage drevet som et samvirkeforetak. Tidligere har foreldrene betalt 300 kroner i matpenger per måned og 60 kroner for bleier. Nå har styret i barnehagen sett at økonomien er god nok til at foreldrene skal få slippe den kostnaden.
Annonse
Dermed sparer foreldrene rundt fire tusen kroner i året om de har ett barn i barnehagen, og det dobbelte om de har to.
– Det er helt fantastisk. Når de har et overskudd, er det kjempebra at de kan gi pengene tilbake til barna og familiene på denne måten, sier forelder Maj-Britt Jakobsen som sitter i Samarbeidsutvalget i barnehagen.
Hun har selv to barn i barnehagen.
– I løpet av et år utgjør dette en del penger for den enkelte familie, sier hun.
Daglig leder i barnehagen, Bente Seierstad, viser til at driftstilskuddene barnehagen får skal gå til de barna som til enhver tid går i barnehagen. Hun mener derfor det blir feil å sette av store overskudd i banken eller betale ned ekstra på gjeld.
– Alle landets barnehager skal være et profittfritt prosjekt, og barna skal nyte godt av alle penger barnehagen får inn gjennom offentlige tilskudd, sier Seierstad.
Barnehagene i Norge er finansiert gjennom offentlige tilskudd og foreldrebetaling. Maksprisen for foreldrebetaling er 3135 kroner per barn i måneden. I tillegg betaler foreldre matpenger, noe som varierer fra et par hundrelapper i måneden til over tusen kroner i de ulike barnehagene.
Trollsteinen barnehage har nesten 90 barn. 360 kroner per barn for mat og bleier har dermed utgjort rundt 30 000 kroner i månedlige inntekter for barnehagen fram til nå.
– For foreldre som kanskje ikke har så god økonomi, utgjør dette mye penger. Så å kutte det ut er et tiltak som virker sosialt og kulturelt utjevnende, sier Seierstad.
Barnehagen har egne kjøkkenansatte som lager det meste av maten fra bunnen og serverer tre måltider om dagen.
– Mattilbudet er alt fra havregrøt og varmmat til smøremåltid med frukt og grønnsaker. Barna er med på å forberede måltidene, og matvarene er stort sett levert fra lokale leverandører, sier Seierstad.
Seierstad viser til at Larvik kommune, hvor Trollsteinen barnehage ligger, ikke har et spesielt høyt kommunalt driftstilskudd. Hun reagerer på at noen av eierne som klager over stram økonomi har spart opp mye egenkapital i barnehagene.
– Det er en del som rasler med sablene samtidig som de har masse opptjent egenkapital i forhold til driftsinntektene til barnehagen. Da er det ikke noen fare for konkurs, sier Seierstad.