Rektor Terje Wold, elev Rose-Anne Casil og sjef i Grorud IL, Frode Englund.

På Stovner har de snekret sammen fotball og byggfag

Rektor Terje Wold på Stovner videregående skole har jaktet på muligheter til å øke motivasjonen hos elevene. Nå er det innledet samarbeid med Grorud IL, og fotball kommer på timeplanen.

Publisert

Rusler du en runde på Stovner videregående skole, møter du hyggelige elever som smiler og hilser. Men ut fra omtale kan det virke som om du kan havne midt i et farlig masseslagsmål når som helst.

– Stovner videregående har en dårlig klang. Vi må drepe denne myten, for elevene trives godt her, sier Terje Wold, som har vært rektor på skolen i snart sju år. Han er klar på at det er en helt vanlig skole, med stort engasjement. De har heller ingen problemer med å fylle opp skoleplassene, men karaktersnittet er lavt.

– En del unge har det vanskelig, og da blir det konflikter og gnisninger, men vi driver mye motivasjonsarbeid og har en stor, aktiv miljøtjeneste, påpeker rektoren.

LES OGSÅ: Direktoratet må snu – Oslo får fortsette idrettstilbud i videregående

Nå har han fått med seg Frode Englund på laget for å øke motivasjonen ytterligere. Han er administrasjons- og mediesjef i Grorud IL, ekte groruddøl og tidligere elev ved skolen.

– Jeg irriterer meg over at Stovner ikke har bedre renommé, så dette må vi gjøre noe med, sier Englund.

Vil gjøre en forskjell

I august i fjor tok Frode Englund kontakt med skolen.

– Grorud IL skal være en viktig samfunnsaktør her i Groruddalen, og da kan vi ikke være det bare på papiret. Forslaget vårt var derfor å gå inn i et idrettssamarbeid, slik at vi kan være med på å gjøre en forskjell. Altfor mye herfra fremstilles negativt, mener Englund.

Responsen kom umiddelbart. Rektor Terje Wold hadde jaktet på flere muligheter til å øke motivasjonen hos elevene, så partene har møtt hverandre med åpne armer.

Resultatet er blitt at fra høsten kan Stovner videregående tilby fotball og byggfag eller studiespesialisering. Det var dette som passet best å samkjøre på timeplanen nå i starten.

– Fordelen er at elevene nå kan gjøre noe de har lyst til, samtidig som de går på skolen. Vi har flere hos oss som ikke er så teoretisk sterke, og da kan de motiveres ved også å kunne drive med hobbyen sin på dagtid, sier Terje Wold. Selv har ikke rektoren noen stor fotballfortid. Karrierehøydepunktet var B-laget til Astor Fotballklubb i Trondheim.

– Men jeg var veldig god på løkka, kommer det med et smil.

I Oslo er det mange som velger studiespesialisering med toppidrett for å kunne drive med fotball på dagtid. Problemet er at de ikke ønsker å bruke studiespesialiseringen til noe, og ville hatt større nytte av et yrkesfag.

Tilbudet på Stovner blir gratis og i offentlig regi, slik at elevene ikke trenger å tenke på de utgiftene som følger med en privatskole.

Fulle stillinger

Grorud ILs herrelag spiller fotball på nivå to i Norge, også kalt Obos-ligaen. De har godt utdannede trenere, men ikke økonomi til å lønne dem i fulle stillinger.

– Det er lite å gjøre på dagtid, så da passer det bra at trenerne også kan jobbe deltid på skolen, sier Frode Englund, som selv er lærer i bunnen.

Det er lagt opp til to ukentlige treninger, der skoledagen starter med fotball. Men både rektoren og idrettslederen er samstemte om at de fleste unge ikke blir profesjonelle fotballspillere, så det er fint å kunne kombinere sport med utdanning.

Duoen gjør det helt klart at opplegget ikke skal fungere som et oppdrett for Grorud-spillere.

Også på Valle Hovin videregående er det tilbud om skole kombinert med toppfotball. Her rektor Trine Øiseth til venstre og byråd Sunniva Holmås Eidsvoll til høyre.

– Nei, dette er ikke noe eksklusivt, så de unge skal kunne spille hvor de vil, og lærerne og trenerne vil også ha oppfølging inn i de ulike klubbene. Ønsket er også å begrense overgangene mellom klubbene i Groruddalen til et minimum, sier Frode Englund.

Fotballtilbudet skal utvikle seg gjennom tre år, og trenerne fra Grorud IL vil få frie tøyler til å lage sine fagplaner.

– Tror dere ungdom fra vest i Oslo vil finne veien hit?

– Det skulle det ikke være noe i veien for hvis de ønsker byggfag og fotball, for dette blir et godt tilbud, mener de to initiativtagerne.

Inn med flere idretter

Målet hos både Wold og Englund er at dette er et tilbud som skal vare lenge. På litt sikt håper de også å få inn flere idretter. Volleyball og håndball er utbredt i området. Når det gjelder det siste, så finnes det en klubb som heter Linje 5, oppkalt etter T-banen mellom Økern og Vestli, og det er her spillerne kommer fra.

– Vi er tett på lokalmiljøet vårt, sier rektor Terje Wold.

Hadde passet perfekt

Vi tar en runde ned til byggfag og treffer helt tilfeldig Rose-Anne Casil, som går vg2 overflateteknikk. Hun står i et lite rom og øver seg på å male.

Rose-Anne har spilt fotball i ti år og er nå ving på A-laget til Idrettslaget Heming.

– Hadde det vært mulig å gå byggfag med fotball da jeg begynte på videregående i 2020, så hadde jeg valgt dette, sier Rose-Anne Casil. Både hun og rektor håper at jenter også vil velge denne kombinasjonen.

Powered by Labrador CMS