Frivillige etterlyser tiltak for guttene
Guri Melby gjestet torsdag Mangfoldshuset Mortensrud, der frivillige organiserer turer, yoga, sjakk og språkopplæring. Tiltak for å hindre gutter i droppe ut av videregående ble etterlyst.
Mangfoldshuset Mortensrud er en frivillig organisasjon i bydel Søndre Nordstrand. Huset er en åpen møteplass for alle generasjoner og fungerer også som Frivilligsentral. Torsdag fikk de besøk av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).
– Frivilligheten spiller en veldig viktig rolle for å få mennesker med ulik bakgrunn til å møtes. På den måten får vi samfunnet til å henge bedre sammen, sa statsråden.
Hun fortalte at regjeringen har satt av 20 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til frivillige organisasjoners arbeid med blant annet koronarelatert informasjon.
På Mangfoldshuset er de godt igang. Fra radiostudioet i andre etasje lages radioinnslag med koronarelatert informasjon på en rekke språk rettet mot innvandrerbefolkningen. Søndre Nordstrand Innvandrerforening får 300.000 kroner i støtte til arbeidet. Sendingene når ut med informasjon til hele Norge.
– Innvandrerbefolkningen har vært forholdsvis hardt rammet av korona. Derfor har det vært, og er fortsatt, et stort behov for informasjon, også om de økonomiske ordningene. Dere gjør en veldig viktig jobb, som regjeringen støtter, sa Melby.
– Den innsatsen dere har lagt ned har vært helt avgjørende for at vi har klart å holde smittetallene nede, sa Melby i et intervjuet med Radio Voice of Oslo på direkten.
Hun fikk også et spørsmål fra en av de frivillige, Ali Chisthi, om hva hun vil gjøre for å hindre at unge gutter med innvandrerbakgrunn dropper ut av videregående skole:
– Godt spørsmål. Vi har innført en fraværsgrense som særlig har hjulpet dem med høyt fravær og spesielt gutter med innvandrerbakgrunn. Men vi må gjøre mye mer. Nå jobber vi med en reform i videregående opplæring der målet er en mer moderne og tilpasset opplæring. Jeg tar gjerne imot råd om hvordan vi kan lykkes bedre, sa Melby.
Engelskkurs og norsktrening
Mangfoldshuset Mortensrud tilbyr også språkopplæring. Språklærer Lynn Mado stiller opp frivillig og holder språkkurs i engelsk hver onsdag. Mado har i likhet med en av de andre frivillige, Jacinta Bi Kubri, bakgrunn fra Kamerun. Her er både engelsk og fransk offisielle språk, så de kan bistå med trening på begge.
Blant pensjonistene som stiller opp frivillig finner vi blant annet Pervez Ahmad. Han kom til Norge som arbeidsinnvandrer fra Pakistan i 1972.
– Da var jeg 19 år. Etter 49 år i arbeidslivet er jeg nå pensjonist, forteller han til Utdanningsnytt.
Pervez Ahmad var fra 1985 til 2007 generalsekretær i Pakistansk Nettverk i Norge. I mange år har han bidratt med frivillig arbeid, blant annet på en ukes leirskole årlig. De siste årene har han stilt opp på ulike aktiviteter på Mangfoldshuset Mortensrud.
– Det å stille opp som frivillig er veldig givende, sier han.
Hjelper til med matte
Frivillige på Mangfoldshuset Mortenstrud stiller også opp for å bistå elever i videregående skole med ekstra matematikkopplæring.
Beatrice Akhot er en av ressurspersonene på Mangfoldshuset. Hun trakk fram en og en av de andre frivillige som fortalte Melby om sykurs, matkurs, sjakkturninger, skogsturer og yogakurs.
– Her er det åpent hus for alle på tvers av kultur og bakgrunn. Vi iverksetter aktiviteter for barn, unge, menn, kvinner og pensjonister. Vi har temakvelder, kulturkvelder, eldretreff, kvinnetreff, jentetreff, norskopplæring, engelskkurs, turer og treningsaktiviteter, forklarte styreleder for Mangfoldshuset Aziz Ur Rehman.
Norsktrening tilbys til barn fra barnehagealder til voksne. Rehman forteller at Mangfoldshuset samarbeider med ulike organisasjoner og myndighetene for å møte utfordringene i fellesskapet. Radio Voice of Oslo som har sendinger på urdu, punjabi, arabisk og somali er en viktig kanal ut til innvandrerbefolkningen.
Vil ha flere tiltak for gutter
Ali Chisthi har selv vokst opp på Mortensrud. Derfor har han gode kontakter i ungdomsmiljøet her og stiller gjerne opp som frivillig. Til Melby sa han:
– Jeg kommer ofte hit til Mangfoldshuset fordi jeg er opptatt av å lytte til det ungdommene sier. Vi snakker om tillit til politiet og til andre voksenpersoner. I frivillig sektor er det mange tilbud rettet mot jenter, men guttene blir ofte litt glemt.
Chisthi var med på bokprosjektet "Kjære bror". Det bygger på forskningsfunnene i doktorgradsavhandlingen til sosialantropolog Monika Rosten ved OsloMet. Hun fant ut at minoritetsjenter heies fram av lærere, foreldre, venner og storsamfunnet i langt større grad enn guttene og at jentene derfor lykkes bedre med utdanning og arbeid.
– Det som bekymrer meg er at unge gutter som føler seg utenfor, sier de mangler tillit til det norske samfunnet. Dette er unge gutter som lett kan havne i feil miljø. I så måte har vi noen utfordringer i denne bydelen, sier han.
Mulighetenes land
Men han legger til: – Samtidig gjøres det veldig mye bra her på Mortensrud, noe som ikke alltid kommer like godt fram. Jeg sier til ungdommene at Norge er mulighetenes land. Vi har jo mange eksempler på folk med minoritetsbakgrunn som klarer seg bra.
En av dem er komikeren Yousef Hadaoui, som blant annet er kjent for serien "Svart humor". Nå skal Chisthi og Hadaoui lage tv-innslag for NRK sammen.
Chisthi roste Melby for å stille opp på Mortensrud og sa at det er på lokalplan ting skjer. Selv var han en sint ung mann. Nå vil han bidra til å hindre andre fra å bli det.
I 2015 var Chisthi med på å organisere fredens ring rundt synagogen i Oslo.
– Jeg ville vise fram de positive sidene ved islam, sier han.
Snart legger regjeringen fram en ny handlingsplan som skal motvirke hat mot og diskriminering av muslimer.