Mange ungdommer på videregående er borte fra skolen i disse dager.

Rektorer melder om skyhøyt fravær i videregående

Rektorer på videregående skoler over hele landet melder om rekordhøyt fravær. Skolelederforbundet vil likevel ikke ha tilbake fraværsgrensa.

Publisert

– Det er riktig at fraværet er skyhøyt, men så lenge anbefalingen om at koronasyke må holde seg hjemme gjelder må elevene ha rett til egenmelding ved alt sykdomsrelatert fravær, sier rådgiver i Skolelederforbundet, Alf Aschim.

Skolelederforbundet får tilbakemeldinger fra sine medlemmer om at fraværet på videregående skole er skyhøyt. Mange ungdommer er syke med korona, men det er flere forklaringer på at så mange unge er borte fra skolen.

Fraværsgrensa ble opphevet igjen i november, og skal ikke gjelde dette skoleåret. Manglende fraværsgrense kan være en av forklaringene til at noen elever ikke møter på skolen. Men rektorer mener sykdom er den største årsaken.

– Jeg har fått tilbakemelding fra noen rektorer om at det er høyt fravær. Elevene har blitt oppfordret til å holde seg hjemme dersom de har symptomer, og det er naturlig at fraværet da går opp, sier Mette Vassbotn Edvardsen, fylkesleder i Skolelederforbundet i Nordland.

Å innføre fraværsgrensa for å få bukt med fraværet, er ingen god løsning, mener lokallagsleder for Skoleforbundet i Trøndelag.

– En opphevelse av unntaket ville betydd at alle med koronasymptomer fremover måtte ha oppsøkt lege for å dokumentere fraværet. Jeg tviler på at dette vil være ønskelig med det økte smittetrykket som forventes i tiden som kommer, sier lokallagsleder, Øystein Vie.

Heller ikke fylkeslederen i Nordland vil ha tilbake fraværsgrensa nå.

– Fraværsgrensene bør ikke innføres igjen før neste skoleår, fordi elever som har hatt høyt fravær til nå vanskelig kan komme under grensen, sier Vassbotn Edvardsen.

Risikerer å ikke få karakterer

– Slik fraværsreglene er i dag, vil en elev som har høyt fravær, uansett årsak, fortsatt risikere å ikke få karakter på grunn av manglende vurderingsgrunnlag, sier Øystein Vie i Trøndelag.

Også Skolelederforbundet sentralt er bekymret for vurderingsgrunnlaget.

– Det at fraværsgrensen er midlertidig opphevet, gir ikke elevene automatisk rett til standpunktvurdering i fagene, dersom det ikke er forsvarlig grunnlag for å gi elevene standpunktvurdering, sier Aschim.

LES OGSÅ: – Har aldri opplevd så mye fravær og hatt så lite vurderingsgrunnlag

– Robuste elever har blitt sårbare

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at den psykiske påkjenningen gjennom manglende sosial kontakt og fysisk undervisning, har bidratt til at elever som i utgangspunktet oppleves som robuste også har blitt sårbare, sier Aschim. Mange skoler legger nå til rette for elever som kvier seg for å gå på skolen.

– Konsekvensene er uansett store etter å ha levd med pandemi i nesten to år, hva som skjer videre blir bare spekulasjoner. Vi får stå sammen om å hjelpe de som trenger det og bygge opp trygge og gode systemer som fungerer, sier Vassbotn Edvardsen. Skolelederforbundet mener også at denne tiden må brukes til å hjelpe elevene til å komme inn i en normal skolehverdag igjen.

– Skolene har nå et handlingsrom til å hjelpe elevene med å trene skolemuskelen, hjelpe elevene til å få best mulig læringsutbytte ut fra sine forutsetninger og på den måten bidra til at flest mulig av elevene får et vurderingsgrunnlag, sier Aschim.

Powered by Labrador CMS