Elever i videregående skole i Viken skal ha rett til å komme inn på sin nærskole.
Illustrasjonsfoto: Aksel Jemstad
Endrer inntaksordning for vgs i Viken:
Nå får elevene rett til å gå på nærskolen
Med knapt flertall har politikerne i Viken bestemt at det blir nærskoleprinsippet som skal gjelde for inntak i videregående skole.
Avgjørelsen falt etter to timer med heftig debatt i fylkestinget i storfylket, skriver Budstikka.
Hittil har landets største fylke, bestående hovedsaklig av de tidligere fylkene Akershus, Buskerud og Østfold, vært delt inn i elleve inntaksområder med karakterbasert inntak. Men nå skal altså elevene ha rett til å komme inn på den skolen som ligger nærmest der de bor og som tilbyr den linjen de har søkt seg til.
Elever skal kunne søke seg til andre skoler enn nærskolen sin og det nye inntakssystemet skal sikre at der det er kort avstand mellom skolene regnes det som en del av det samme nærskoleområdet. Det vil gjelde skolene i Bærum, Lillestrøm og Moss. De tilbudene som bare finnes på noen få skoler i Viken skal også regnes som fylkesdekkende tilbud som alle står fritt til å søke.
Den nye ordningen ble vedtatt med 48 av fylketstingets 87 stemmer.
Les også: Ikke flertall for statlig bestemt fritt skolevalg
Kortreiste elever
De rødgrønne partiene har hele veien støttet omleggingen til et nytt inntakssystem.
Fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken, Siv Henriette Jacobsen (Ap) sa til Utdanningsnytt i august at deres mål er at flere skal fullføre og bestå videregående skole.
– Kortreise elever er bra, både for motivasjonen og skolehverdagen til den enkelte elev, sa Jacobsen, som også argumenterte med at kortreiste elever dessuten betyr redusert transport og mindre svingninger i søkertall fra år til år.
Frp og Høyre har på sin side ment at en omlegging til nærskoleprinsippet vil redusere elevenes valgfrihet.
Den kritikken avfeier Jacobsen.
– I dag er det bare de med best karakterer som har frihet til å velge. Vårt mål er å sikre også de karaktersvake elevene, og ikke risikere at de, som kanskje allerede har minst motivasjon for skole, skal ende opp med lang skolevei og kanskje til og med være nødt til å flytte på hybel for å gå på videregående, sier hun.
Fylkesrådet understreker overfor Budstikka at det nå er modellen for opptaket som er vedtatt.
– Detaljene skal fastsettes frem mot jul, sier Jacobsen.