Nordland sa nei til etikkråd

Årsmøtet i Nordland har sagt nei til profesjonsetisk råd, etter en noe dramatisk avstemningsrunde.

 

Debatten om profesjonsetisk råd i Nordland bar preg av et årsmøte som var delt i saken. Resultatet av avstemningen viste først et knapt flertall for: 50 prosent for, 44 prosent nei og 6 prosent blanke stemmer. Men flere av delegatene var ikke til stede i salen under avstemningen, som ble avholdt like etter en pause.

- Avstemningen ble foretatt noen minutter før den var bebudet. Alle var ikke kommet på plass i salen ennå. Derfor må vi stemme på nytt, sa Inger Marie Bærug fra fylkesstyret.

Hun fikk med seg årsmøtet på å kreve ny avstemning. Og dermed ble resultatet motsatt: 53 av delegatene sa ja og kom dermed i mindretall med 40 prosent av stemmene. Mens 72 av delegatene stemte mot, og fikk et flertall på 54 prosent.


Ytringsfrihet
Fylkesstyret i Nordland hadde tvilt seg fram til ei innstilling der de anbefale fylkesårsmøtet å si ja til opprettelsen av profesjonsetisk råd.

- Innstillingen gir et begrenset mandat til et profesjonsetisk råd. Vi ønsker ikke et råd som skal sanksjonere eller sertifisere lærere, men et råd som er til støtte for profesjonen. Rådet må ha som mandat å sette agenda i saker og løfte fram profesjonsetiske dilemma i offentligheten. Det må også være forankret i profesjonen, sa Steinar Nordlund da han la fram saken på vegne av fylkesstyret.

Han trakk videre fram ytringsfrihet for ansatte.

- Både i Bodø og Rana har vi hatt saker der det har vært vanskelig for ansatte å ytre seg i det offentlige rom om forhold som har med arbeidsplassen å gjøre. Et profesjonsetisk råd kan være med å støtte ytringsfriheten for ansatte, sa han.

Tvilt seg fram til nei Kari Arnesen fra Rana anbefalte å stemme mot profesjonsetisk råd.

- Vårt lokallag går enstemmig mot å opprette et profesjonsetisk råd. Hele organisasjonen jobber med profesjonsetiske spørsmål. Det er allerede mye og godt fokus på arbeidet med den profesjonsetiske plattformen, uten at vi trenger noe råd, sa hun.

Hun fikk støtte fra Inger Marie Bærug fra fylkesstyret, som var særlig engstelig for at sertifisering skal bli resultatet.

- Den profesjonsetiske debatten er viktig, men spørsmålet er hva et råd vil tilføre? Blir det en styrking av debatten eller en outsourcing av den? Jeg har tvilt mye i denne saken, og har tvilt meg fram til at jeg er i mot. Jeg er redd et slikt råd vil føre til ei sertifiseringsordning. Vi har heller ikke forankret dette godt nok, sa hun og anbefalte delegatene å stemme mot.


Operasjonalisere plattformen

- Jeg er ofte enig med Inger Marie Bærug, men ikke denne gang. Vi har fått en profesjonsetisk plattform. Rådet handler om de praktiske konsekvensene av den. Vi trenger rådet til å implementere og operasjonalisere profesjonsetikken. Et profesjonsetisk råd vil styrke dette arbeidet, sa Tone Larssen fra Vestvågøy.

Også Astrid Storaker Holst fra Narvik gjorde det klart at lokallaget i Narvik stiller seg bak forslaget, og understrekte at rådet må være satt sammen av profesjonsutøvere.

Powered by Labrador CMS