Fysisk aktivitet og matglede skal være en del av rammeplanen for SFO
Regjeringen vil ha en ny, nasjonal rammeplan for SFO-tilbudet i hele landet, med mer fysisk aktivitet og sunne måltider.
– Vi vet at både innhold og pris varierer ved landets skolefritidsordninger. Nå sender vi en ny, nasjonal rammeplan på høring for å sikre god kvalitet på SFO-tilbudet uavhengig av hvor du bor og hvilken skole du går på, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).
Formålet til skolefritidsordningen er å legge til rette for lek, kultur og fritidsaktiviteter.
Ifølge den nye rammeplanen skal skolefritidsordningen ha et variert tilbud av aktiviteter. Det skal legges til rette for fysisk aktivitet hver dag, og for at barna kan delta i ulike kunstneriske og kulturelle aktiviteter. Mat og matglede er også et tema SFO skal jobbe med.
Les denne: Barnehagebarna får tilvenning på SFO tre måneder før skolestart
– I dag er det stor variasjon i SFO-tilbudet, og mange har ønsket tydeligere nasjonale føringer. Samtidig er det viktig at kommunene fortsatt skal kunne ha lokale satsinger på for eksempel fysisk aktivitet og sunn mat. SFO er ikke pålagt å servere mat, men å lage sunn mat sammen kan være en fin aktivitet for barna, sier Melby.
Etterlyser penger
Ny rammeplan betyr imidlertid ikke mer penger. Det har blant annet lederen for Nettverket for Sfo, Terje Wiik reagert på.
– Det er svært skuffende. Jeg trodde politikernes ambisjoner for Sfo var i ferd med å ta seg opp, sa han til Utdanningsnytt da forslaget til statsbudsjett ble lagt frem.
Også SVs Mona Fagerås krever at regjeringen også legger mer penger på bordet. De går til valg på gratis sfo for alle 1.klassinger.
– En tredjedel av de som ikke sender barna sine på SFO oppgir pris som årsaken. Ingen barn skal holdes utenfor på grunn av foreldrenes lommebok! Skolen skal være gratis, og for SV er det viktig at alle skal få muligheten til å dela på skolefritidsordningen, uavhengig av foreldrenes økonomiske situasjon, skriver hun i en e-post til Utdanningsnytt.
Fagerås viser til at gratis skolefritidsordning har vært et vellykket grep i blant annet Oslo.
– I Oslo er deltakelsen på AKS høyest i landet, 94 prosent, og alle bydeler har fått høyere deltakelse etter at det har blitt gratis deltidsplass. På Tøyen skole gikk deltakelsen opp fra 27 prosent til 100 prosent etter at tilbudet ble gratis, skriver hun.
(©NTB)