UDF-fylkesledere ikke fornøyd med et nulloppgjør
Utdanningsforbundets fylkesledere i Trøndelag og Troms har ikke tenkt å stå med lua i hånda om lønnsoppgjøret går som planlagt til høsten.
– Jeg vil gi all mulig honnør til sykepleierne som har stått på, men vi har også en stor lærergruppe som har jobbet dobbelt i denne perioden. Så jeg vil ikke si meg fornøyd med et nulloppgjør for lærerne, sier Geir Røsvoll, leder for Utdanningsforbundet Trøndelag.
Lønnsveksten i 2020 var opprinnelig anslått til 3,6 prosent, men virussituasjonen har ført til en nedjustering til 1,5 prosent i revidert nasjonalbudsjett. Årets oppgjør er foreløpig utsatt til 3. august.
Ifølge NRK utelukker ikke Norsk Sykepleierforbund at de vil gå til streik på grunn av lønnsoppgjøret, skriver NRK.
Geir Røsvoll vil ikke være med på at lærerne får null i kommende oppgjør.
– Det vi gi en reel lønnsnedgang. Ledere og lærere i barnehage og skole har strukket seg langt i denne krisen landet har vært inne i og det skal de belønnes for. Vi har et etterslep fra tidligere oppgjør, skal vi ha en mulighet til å hente det inn, må vi få et bra oppgjør, sier Røsvoll.
Han påpeker at lønn er viktig for å rekruttere nye lærere inn i skole og barnehage.
Les også: Det er ikkje nok å klappe på lærarane. Gje dei nok ressursar til å gjera ein god jobb.
– Grenser til usmakelig
Leder av Utdanningsforbundet Troms Thomas Nordgård vil at alle med en langtidsutdannelse skal få et oppgjør som speiler innsatsen de legger ned.
– Det grenser til det usmakelige at vi blir manet til måtehold både når økonomien går bra og når den går dårlig. Når skal vi da få en reel lønnsoppgang? spør Nordgård.
Årets oppgjør er utsatt til 3. august, men om det da kommer i gang er ikke sikkert.
NHO har åpnet for å hoppe over årets oppgjør og gå rett til neste. I et intervju med Utdanningsnytt uttalte Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal at han ikke utelukker det som en mulighet.
– Holder ikke med fine ord
Dersom forhandlingene går som planlagt mener han medlemmene må være forberedt på et magert oppgjør.
– Vi må ta inn over oss at norsk økonomi er i en alvorlig krise. Og vi er i en helt annen situasjon enn da vi varmet opp til dette tariffoppgjøret. Jeg tror alle erkjenner at vi er nødt til å opptre veldig ansvarlig om vi skal komme oss gjennom dette, og jeg tror også norske arbeidstakere og medlemmene i Utdanningsforbundet forstår at det kan bli et magert oppgjør i 2020, sa Handal
– Ved inngangen til dette oppgjøret pekte vi nettopp på lønnsutviklingen for lærerne i skoleverket. Men det vil ikke bli muligheter for å hente inn det lønnsgapet nå. Jeg tror de fleste forstår det. Og det betyr ikke at våre krav er noe mindre rettmessige, uttalte han.
Fylkesleder i Troms, Thomas Nordgård, er også spent på når det blir mulig å gjennomføre et tariffoppgjør i og med at nasjonen er inne i en spesiell situasjon. Men han har ikke tenkt å fire på kravene.
– Lærere, sykepleier og politi fortjener alle honnør, men det holder ikke bare med fine ord og applaus vi må også få gjennomslag for at vi skal ha en lønn som står i forhold til innsatsen vi legger ned. Jeg ser ingen grunn til at vi skal stå med lua i hånda, sier Nordgård.