SV til kamp mot lekser
Etter ti år med tilbakegang håper SV at et opprør mot hjemmelekser vil snu trenden ved høstens lokalvalg.
En heldagsskole med flere lærere, mer aktivitet og der leksene gjøres i løpet av skoledagen. Slik er kortversjonen av det SV mener må bli den neste store sosiale reformen her i landet.
Kampen mot hjemmelekser blir en av tre hovedsaker for det hardt pressede tidligere regjeringspartiet i den kommende lokalvalgkampen.
– Øving er det viktigste for å bli bedre. Vi har satt ut den viktigste jobben til foreldrene, vel vitende om at ikke alle foreldre har mulighet til å hjelpe. Da vet vi, med støtte i forskning, at lekser gir barna et negativt læringsutbytte. Dette vil vi ha et opprør mot, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Under sperregrensen
Det siste året har SV hatt en oppslutning under 4-tallet på de nasjonale meningsmålingene. Ved et stortingsvalg ville SVs gruppe blitt redusert fra dagens sju til en eller i beste fall to representanter.
– Det positive er at vi er stabile, oppsummerte partisekretær Kari Elisabeth Kaski under partiets halvårige oppsummering med pressen tirsdag.
– For første gang på lenge går vi inn i en valgkamp som underdogs. Det blir spennende, lød det fra Lysbakken.
Snudde på Tøyen
SV la fram forslaget til skolereform i auditoriet på Tøyen skole i Oslo. Det var ikke bare fordi det er praktisk beliggende rett ved partikontoret.
Tøyen skole har nemlig gjort det SV drømmer om – nemlig å snu trenden. For bare to år siden var dette en skole mange foreldre søkte sine barn bort fra. Med gratis aktivitetsskole og styrket innhold er elevtallet doblet og antall barn i aktivitetsskolen tidoblet i løpet av de siste to årene.
Lærerne inn i skolen
Nå vil SV jobbe for at det skal være maksimalt 15 elever for hver lærer i 1.–4. klasse og maks 20 elever for hver lærer fra 5. til 10. trinn.
– Flere lærere er selve nøkkelen. Vi trenger 2.789 flere lærere i skolen for å nå bemanningsnormen. Det finnes 37.000 lærerutdannede som jobber andre steder enn i skolen. Problemet er ikke at Norge har for få lærere, men at det er for få lærere i skolen, sier Lysbakken.
Reformen vil koste mellom 1 og 3,7 milliarder kroner bare på småtrinnet, men vil samtidig redusere utgiftene noe til SFO, anslår SV. (©NTB)