Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og helse- og omsorgsminister Bent Høie inspiserer matboksene til Julia og Sigurd. På Eiksmarka skole har elevene minimum 20 minutter til å spise, slik statsrådene ønsker det skal være. Foto: Marianne Ruud

Bare halvparten av skolene gir elevene minst 20 minutter spisepause

Bare halvparten av skolene i Norge gir elevene minst 20 minutter spisepause. Det vil Bent Høie og Torbjørn Røe Isaksen endre. I dag legger regjeringen fram ny handlingsplan med kostholdsråd.

Publisert

 

I går besøkte helse- og omsorgsminister Bent Høie og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Eiksmarka skole i Bærum kommune i Akershus. Dette er en 1.-7.-skole med 585 elever. 

De to statsrådene er bekymret for at elevene ikke har tid til å spise matpakka på skolen. En rapport helse- og omsorgsministeren har fått, viser at halvparten av elevene trenger mer skjermet tid. 

Men slik er det ikke i klasse 1 B på Eiksmarka skole. Her har elevene minst 20 minutter til spising. Det skjer i klasserommet med kontaktlærer til stede. Etter at de to ministrene har håndhilst på samtlige av elevene, tar de seg tid til en ekstra prat med elevene Julia og Sigurd. 

– Kan jeg få smake på en drue? spør Isaksen og får straks ja til å forsyne seg av Julias matboks. Høie sjekker ut hva Sigurd har i sin matboks. Begge nikker fornøyd. 

– Vet dere hva en statsråd er? spør Isaksen. 

– Nei, svarer elevene i kor. Men de vet navnet på regjeringssjefen. Isaksen forteller at Erna ikke kan bestemme alt og at hun derfor får hjelp av ham og Høie. Elevene blir veldig imponert når Isaksen forteller at statsrådene møter kongen hver fredag. 

Kunnskapsministeren sier at det er viktig med en felles ramme rundt skolemåltidet, siden elevene ikke har kantine eller felles spisepause. Maten skal være god, sunn og næringsrik, hevder de to statsrådene. Men de vil ikke ta ansvaret for dette inn i statsbudsjettet. Isaksen mener kommunene og skolene må sørge for at det settes av nok tid, og at foreldrene må sende med barna matpakke. 

Elevene på 1. trinn på Eiksmarka skole bruker de første 15 minuttene av spisepausen til høytlesing. Det gir ro rundt måltidet. Kontaktlærer Anila Khalid organiserer lunsjpausen. Hun er utdannet allmennlærer fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Dette er hennes første år på Eiksmarka skole.

 

Lærer mener 20 minutter er for kort tid 

– Også 20 minutter er for kort spisetid, mener Khalid. 

– Det tar tid å ta opp drikkeflasker, matbokser og yoghurt, og elevene kan ofte drømme seg litt bort. Det gjør at noen ikke rekker å spise opp maten sin i pausen, sier Khalid til Utdanning. Hun mener elevene i alle fall burde hatt en halv time, særlig på vinteren når barna har mye klær å ta på. 

– Vi er to lærere nå, og det gjør at jeg kan sende noen elever ned for å kle på seg, mens jeg venter til de siste spiser litt til, forteller Khalid.

Hun er enig med regjeringen i at elevene kan ta med seg matpakke hjemmefra, men hun synes ordningen med gratis frukt og grønt til elevene burde vært beholdt. 

– På Eiksmarka skole har vi gratis frukt og grønt til lærerne, forteller rektor. 

– Hva med skoler der ikke alle barn har med seg mat, slik som her på Eiksmarka skole?

– Ja, her har alle med mat. På andre skoler jeg har jobbet, har elevene vært flinke til å dele med hverandre, hvis noen ikke har med mat. Men hvis det stadig gjentar seg, så forsøker vi lærere å snakke med foreldrene. Det gjør vi også hvis det er noe elevene ikke liker, for det er ikke alltid de har sagt fra om dette hjemme, sier Khalid. 

En ting hun er streng på, er at mat ikke skal kastes. Dersom barna ikke spiser opp alt, skal de ta med resten hjem.

– Det fører til at foreldrene kan følge med på hva og hvor mye barna spiser, sier hun.

  

Tilråder minst 20 minutters skolelunsj 

De to ministrene har funnet ut at for få elever rekker å spise matpakken i ro og fred. 

– Skoler og kommuner må legge til rette slik at elevene får minimum 20 minutter til å spise med en voksen til stede. Dette er viktig, sier helseministeren til Utdanning. I dag er han i Stavanger for å lansere regjeringens nye nasjonale handlingsplan for sunt kosthold, måltidsglede og god helse. 

– Den rødgrønne regjeringen innførte en ordning med gratis frukt og grønt til elevene. Den ordningen forsvant da nåværende regjering tok over. Er det ikke viktig at elevene spiser frukt i skoletiden? 

– Det er viktig at elevene spiser både frukt og grønnsaker i skoletiden, i tillegg til annen sunn mat. Men denne regjeringen ønsker ikke å bruke statlige penger på dette. I stedet har vi innført en frivillig abonnementsordning som foreldre kan ta del i hvis de ønsker det. Denne regjeringen har i stedet prioritert etter- og videreutdanning av lærere, sier Høie og legger til: 

– Foreldre kan sende med barna sine epler og bananer i skolesekken, men de kan ikke putte faglig dyktige lærere i skolesekken, sier Høie. 

Han mener foreldrene må ta ansvar for at elevene har med seg sunn mat på skolen. 

– Har kunnskapsministeren lagt inn for mange andre mål i skoletiden når bare halvparten av skolene har satt av minimum 20 minutter til spising? 

– Nei, jeg tror ikke problemet er for mange andre mål. Mange skoler får jo dette til i dag, uten at de har måttet nedprioritere noe annet. Derfor mener jeg det er snakk om et organisatorisk problem. Kommuner og skoler må ta ansvar og legge til rette for at elevene får minst 20 minutters lunsjpause.

  

Elevene på Eiksmarka har skjermet lunsj 

På Eiksmarka skole har elevene hatt minimum 20 minutter til å spise lunsj i mange år. 

– Da jeg begynte som rektor her for ti år siden, tok vi dette opp med kommunene. Nå spiser alle våre elever i klasserommet med kontaktlæreren sin til stede, og de får minst 20 minutter, forteller rektor på Eiksmarka skole, Mari Amundsen. 

Det er sånn kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ha det. 

Statsråden får også møte Thomas på 5. trinn, Ida på 6. trinn og Celine på 7. trinn. De er i elevrådet på Eiksmarka skole. 

– Jeg får som oftest tid til å spise matpakken på skolen, men ikke alltid. Da tar jeg med resten hjem og spiser det hjemme, forteller Thomas. Det samme gjør Ida og Celine. I tillegg til å spise sunt har elevene også fysisk aktivitet i tillegg til kroppsøvingstimene. 

– Vi har fysisk aktivitet hver fredag, forteller Ida på 6. trinn, mens Celine forteller at 7. trinn har fysisk aktivitet to ganger i uka. 

– Vi pleier å ha yoga når vi har sittet lenge med nettbrettet, forklarer Thomas på 5. trinn. 

Elevene er opptatt av å spise sunn mat. Foreldrene våre har fortalt at det er bra for helsen, forklarer Thomas. 

Alle de tre elevene lager matpakkene sine selv. Unntaket er hvis de har vært sent oppe om kvelden. 

Selv innrømmer kunnskapsministeren at han sjelden har tid til en 20 minutters skjermet lunsjpause.

  

Regjeringen skal legge fram mål for bedre kosthold 

I den nye handlingsplanen som legges fram på en konferanse i Stavanger i dag, lover regjeringen konkrete og ambisiøse mål for et sunnere og mer bærekraftig kosthold.   

– For få av oss følger myndighetenes kostråd. Vi spiser for lite grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og fisk. Og vi spiser for mye mettet fett, sukker og salt. De yngste og de eldste er de viktigste målgruppene i planen, ifølge helse- og omsorgsministeren. 

Det er Helsedirektoratet som tilråder at alle elever bør få minst 20 minutter til å spise. 

– Skolemåltidet har dessuten en viktig sosial funksjon. Skolemåltidet har også betydning for helse, trivsel og læring, sier Isaksen.

 

Powered by Labrador CMS