– Samfunnet skal være stolt over jobben lærerne gjør for å ivareta barn og unge i korona-krisen, skriver kunnskapsminister Guri Melby.

Ingen skal holde igjen på korona-tiltak på grunn av penger

Debatt: Å holde skoler og barnehager åpne så langt som mulig er blant det viktigste i samfunnet.

Publisert

Kjære lærer på Østlandet

Jeg leste innlegget ditt, og synes hverdagen du beskriver høres tøff ut. Det er veldig leit å høre at du føler deg glemt, og det er sikkert mange med deg som kan føle det på samme måten eller kjenne seg igjen i din beskrivelse.

Jeg skjønner at du er redd. Det er ekstra krevende at dette er en situasjon som stadig endrer seg, og som vi ikke vet hvor lenge vil vare. Jeg kan forsikre deg om at du og de ansatte i skolen ikke er glemt.

Vi tar dere ikke for gitt. Og vi bruker mye tid på å prøve å finne løsninger som balanserer hensynet til de ansattes velferd, trivsel og smitterisiko opp mot barn og unges behov for oppfølging i skole og barnehage. Dere gjør en formidabel jobb under vanskelige forhold. Det norske samfunnet skal være stolte over jobben dere har gjort – og gjør for å ivareta barn og unge i den krisen vi står i.

Penger kan ikke løse alt, men det kan gi konkret hjelp og støtte. Derfor bevilger vi nå sju milliarder kroner ekstra til kommunene. Ingen skoler eller barnehager skal holde igjen på korona-tiltak på grunn av penger. Alle utgifter skolen har knyttet til renhold, vikarbruk eller ekstra ressurser for å dele inn i mindre grupper skal bli dekket. Ansatte i skole og barnehage skal merke en forskjell.

Vi vil skjerme barna

Erfaringene med stengte skoler og barnehager i vår, viste oss at dette får store konsekvenser for barn og unge. De som rammes særlig hardt, er de mest sårbare barna. Kirkens SOS melder om en dobling i antallet samtaler om selvmord i perioden fra 12. mars til 26. april. De tyngste samtalene der, går på barn som blir stengt inne med voksne som har mer enn nok med seg selv, eller utøver vold og overgrep. Vi vet at for de barna som har det tøffest hjemme, så er skolen et fristed.

Vi vil skjerme barn og unge for de strengeste smitteverntiltakene. Barn skal få leke, være sammen og lære. Rett og slett få være barn. Det er derfor vi strammer inn ellers i samfunnet, slik at vi kan holde barnehager og skoler åpne så langt det er mulig.

Ingen korona-fasit

En av de største utfordringene med å håndtere korona, er at vi fortsatt ikke vet nok om viruset. Ingen har en fasit i hånda. Vi vet mye mer nå enn i mars, men fortsatt er mye usikkert. Det kan hende noen av dagens tiltak vil være utdatert om et halvt år. Men vi har ikke noe annet valg enn å ta utgangspunkt i helsemyndighetenes råd.

Smittevernveilederne for barnehage og skole følger de rådene og den kunnskapen vi til enhver tid har. I dag er nesten alle skoler på gult nivå. Frem til nå har smitterisikoen vært lav. Hvis det endrer seg, kan kommuneoverlegene innføre rødt nivå. Det betyr mindre elevgrupper, mer avstand og mer digital undervisning. Det er en situasjon vi alle må være forberedt på og som også vil kreve mye

Alle er vi lei av korona, men vi har ikke noe annet valg enn å prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg kjenner også på uro og bekymring slik som forfatteren av innlegget beskriver. Akkurat nå lever alle i Norge med en risiko for å bli smittet eller for å smitte andre. Den risikoen ønsker vi å gjøre så liten som mulig for alle uten å måtte stenge samfunnet helt. Å holde skoler og barnehager åpne så langt som mulig, er blant det viktigste i samfunnet samtidig som vi må følge smittevernrådene og drive forsvarlig.

Powered by Labrador CMS