Byrådsleder Raymond Johansen, flankert av helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, orienterer om koronasituasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde fremover i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB
Berit Roald
Innfører hjemmeskole i flere bydeler i Oslo
Heldigital undervisning for ungdomsskoler og videregående skoler, samt hjemmeskole for 5-7. trinn i flere bydeler fra onsdag er de nye tiltakene i hovedstaden.
– Vi har aldri vært i nærheten av å registrere et så høyt smittenivå som vi har gjort den siste uka. Antallet som smitter seg er også høyere enn noensinne, sa byrådsleder Raymond Johansen da han innledet mandagens pressekonferanse.
– Det er ingen tvil om at vi er inne i en tredje smittebølge. Den er drevet av muterte og langt mer smittsomme virusvarianten, spesielt den britiske varianten. Den sprer seg mer blant barn og unge og har vist seg vanskeligere å slå ned. De tiltakene vi har brukt tidligere er ikke nok, sa byrådslederen.
Selv om det har hatt svært strenge tiltak i Oslo i lang tid har smitten firedoblet seg siden begynnelsen av januar. Reproduksjonstallet er nå på 1,5. Smitten stiger i alle bydeler, men i noen steder av byen er smitten spesiell høy.
På bakgrunn av det innfører nå byrådet for første gang differensierte tiltak i Oslo.
De nye tiltakene for skoler og barnehager er:
- Heldigital undervisning for ungdoms- og videregående skole og voksenopplæringen.
- Det blir hjemmeskole for femte til syvende trinn i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grunerløkka og Søndre Nordstrand.
- Rødt nivå videreføres i alle barnehager og for elever i 1.-4. trinn.
- Barnehager og aktivitetsskoler stenger i påskeuka.
Barn i sårbare situasjoner, og barn av foreldre med samfunnskritiske posisjoner vil få et tilbud på skolen.
Ifølge byrådslederen kan det være nødvendig å innføre digital undervisning i andre bydeler også dersom smittesituasjonen krever det. Men målet er at alle skolene kan innføre undervisning på rødt nivå igjen tirsdag etter påske.
Les også: Redd Barna advarer mot skolestenging i Oslo
– Tøft, men nødvendig
– Vi ser at trafikklysmodellen i skolene ikke ser ut til å være tilpasset en situasjon der smitten sprer seg med en mutant. Vi står i en svært krevende avveining, men vi må få presset smitten ned, sa Johansen.
Gjennom helgen har byrådet hatt nær kontakt med smittevernmyndighetene. Rådene derfra har ikke vært entydige.
– Det understreker hvor vanskelig situasjonen er, sa Johansen.
– Men vi er villig til å gjøre alt vi kan for å få ned viruset. Vi har gjort det før og skal klare det igjen. Det er tøft, men det er nødvendig.
Enkeltskoler og enkeltbarnehager kan bli nødt til å stenge
Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen mener dagens situasjon, med mange karantener, skaper mye uforutsigbarhet for både elever og ansatte i skolene.
– Antallet elever i Oslo som kun har hjemmeskole har økt fra 2.000 til 9.000 i løpet av få uker, mye på grunn av karantene. Det kommer til å øke videre om vi ikke tar grep, sa Thorkildsen, som understreket at hun også er opptatt de ansattes arbeidssituasjon.
– Mange er slitne og de er redde, sa Thorkildsen.
– Det vil bli vurdert om enkeltbarnehager og enkeltskoler må stenge frem til påske. Det må foresatte være forberedt på.
Spesialskoler, spesialbarnehager og de byomfattende spesialgruppene skal imidlertid holdes åpne. Det samme gjelder andre kritiske tjenester rettet mot barn og unge, som barnevern, helsestasjoner og skolehelsetjenesten.
Thorkildsen innrømmet at hun synes det var tungt å gi beskjeden om mer hjemmeskole og flere stengte dører.
– Men det er ikke alltid gitt at man skal holde åpent for enhver pris, dersom det betyr at tilbudet til barna blir så dårlig at vi ikke kan stå inne for det. Vi skjermer de minste barna og innfører strengest tiltak i bydelen med mest smitte. Jeg forstår at noen kan oppfatte det som urimelig når de har betalt den høyeste prisen, men det er ikke forholdsmessig å innføre hjemmeskole i de bydelene der smitten ikke er like høy. I motsetning til for et år siden gjelder også stengingen en svært tidsbegrenset periode. Det gir en forutsigbarhet for både elever og ansatte, sa byråden.
Thorkildsen kom også med et spark i retning regjeringen. Hun har etterlyst en revidering av trafikklysmodellen, men det er forespeilet at først vil foreligge til påske.
– Vi er glade for at regjeringen har lyttet til oss og skal revidere modellen, men det burde vært gjort fortere, sa hun.