Leder i Elevorganisasjonen, Edvard Botterli Udnæs håper elevene får tid til litt mer enn tester og vuderinger.
Sarah Solheim
Elevorganisasjonen: – Ikke kjør på med masse prøver nå
Elevorganisasjonen frykter at de få ukene videregående-elevene får være på skolen går med til tester og vurderingssituasjoner. – La elevene få tid til å komme inn i det sosiale og faglige først.
– Ikke kjør på med masse vurderinger nå med en gang, sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Edvard Botterli Udnæs.
Etter å ha hatt rødt smittvernnivå og hjemmeundervisning store deler av skoleåret er elever i videregående skole nå tilbake på skolen. Elevorganisasjonen har allerede fått tilbakemeldinger fra bekymrede elever som forteller at de ble ønsket velkommen tilbake til skolen med tester og vurderinger.
– Skolene kjører på med masse vurderingssituasjoner og det er en utrolig rar prioritering. Det blir feil å sende elevene rett inn i et testregime når man har vært så lenge borte fra skolen og gått glipp av så mye læring, sier Botterli Udnæs.
Læring, ikke vurdering
Elever på videregående skal ikke ha skriftlig eksamen i år, men får standpunkt-karakterer. Elevorganisasjonen mener likevel at det nå må fokuseres på å læring, ikke vurdering.
– Lærere og skoleledere må snakke med elevene om hva de har gått glipp av dette året. Nå er elevmedvirkning er viktigere enn noen gang, sier Botterli Udnæs.
I likhet med mange lærere, Utdanningsforbundet og Barneombudet mener også Elevorganisasjonen at muntlig eksamen bør avlyses.
– De som dessverre må forberede seg på muntlig eksamen, må jo selvfølgelig fokusere på det nå, sier Botterli Udnæs.
Les også: Å avlyse muntlig eksamen handler om å sikre neste skoleår
- Det sosiale viktigst nå
Han er imidlertid glad for at videregående skoler er gått fra rødt smittevernnivå til gult.
– Tilbakemeldingene fra elevene er at det har vært dritt å være hjemme, og at de aller fleste er glad for å være tilbake på skolen, sier Botterli Udnæs.
Elevene har også at meldt at det er det sosiale de har savnet mest.
Les også: Forsker frykter at enkelte har fått skolevegring i denne perioden.
– Det er alltid det sosiale velvære til elevene som skal stå i sentrum. God læring og gode prestasjoner på tester får man ikke hvis elevene ikke har det bra, sier Botterli Udnæs. Han håper lærerne er tålmodige med elevene som nå er tilbake.
– Sørg for at alle har det bra og la dem få tid til å være sammen. Det kommer sikkert til å være litt ekstra skravling i klasserommene.