– Utfordringen vi har med å tette lønnsgapet er overhodet ikke løst, sier Bjørn Christian Nilsen i Utdanningsforbundet. Foto: Tom-Egil Jensen.
Nytt lønnssystem i 2019: Håper å tette noe av lønnsgapet
Et nytt og enklere lønnssystem i staten skal være klart til neste år. – Vi har et håp om å få tettet noe av lønnsgapet, sier Bjørn Christian Nilsen i sentralstyret i Utdanningsforbundet.
Han representerer de rundt 2200 medlemmene i Utdanningsforbundet som omfattes av statsoppgjøret som kom i havn denne uka.
Utdanningsforbundet har rundt 2.200 medlemmer i det statlige tariffområdet.
Om lag halvparten er ansatt i universitets- og høgskolesektoren. Andre medlemmer er ansatt i ulike statlige virksomheter som Statped, fylkesmannsembetene, Bufetat, arbeids- og velferdsetaten (Nav), departementer og direktorater, forsvarets høgskole, konfliktråd, samt undervisningspersonalet ved de samiske skolene.
Kilde: Utdanningsforbundet
– Med de rammene som var satt for oppgjøret, er vi fornøyde med resultatet av meklingen. Lønnsmessig endte vi på rammen fra frontfagene, og det er det vi kan forvente i dagens lønns- og forhandlingssystem, sier Nilsen.
Kjempet for sentrale tillegg
Som vanlig var det en dragkamp i oppgjøret om hvor stor del av potten som skal gis lokalt. Staten og Akademikerne ønsker mest mulig i lokale forhandlinger, mens de andre forbundene vil ha mest sentralt. Resultatet endte i år med en 50/50-fordeling.
– Vi ønsket i utgangspunktet to tredjedeler i sentrale tillegg, ettersom slike tillegg sikrer lønnsutvikling for alle. Så vi må si oss fornøyde med å oppnå en sentral pott på femti prosent, sier Nilsen.
Får nytt lønnssystem
De ansatte i universitets- og høgskolesektoren har i flere år pekt på en dårlig lønnsutvikling sett opp mot sammenlignbare grupper i offentlig og privat sektor.
– Utfordringen vi har med å tette det lønnsgapet er overhodet ikke løst, men nå er i alle fall partene blitt enige om at et nytt lønns- og forhandlingssystem skal på plass innen 2019. Gjennom et nytt system har vi et håp om å få tettet noe av lønnsgapet, sier Nilsen.
I protokollen fra forhandlingene er det satt opp et veikart partene må forholde seg til.
– Det har vi manglet før, og mekleren bidro til å få det på plass. Det betyr at et nytt lønns- og forhandlingssystem skal være sluttført i løpet av høsten, men vi vet ikke hva det blir og hvordan det vil virke ennå. Om det fører til en vesentlig endring i lommeboken til våre medlemmer, er ikke gitt. Vi må sette alle kluter til for å til et system som virker lønnsutviklende og gjerne også noe materielt ved selve innføringa av systemet, sier Nilsen.
Dette skal det nye systemet bygge på
I protokollen fra oppgjøret står det at det nye lønnssystemet skal bygge på følgende prinsipper:
- De sentrale parter forhandler om den økonomiske rammen og vurderer sentrale og lokale avsetninger.
- Systemet må sikre alle et rimelig lønnsnivå og lønnsutvikling.
- Innenfor en sentralt fastsatt ramme forhandler de lokale partene om fordelingen.
- Ingen skal gå ned i lønn som følge av implementeringen av det nye lønnssystemet.
- Systemet skal ivareta likelønnshensyn.
- Systemet skal ivareta kompetanse og utdanning.
- Systemet skal legge til rette for nødvendig kontroll med lønnsutviklingen i staten.
- Systemet skal ha samme gjennomsiktighet som i dag.
Arbeidet skal, ifølge protokollen, være ferdig innen 14. desember 2018.
Her finner du protokollen.