- Lærere og skoleledere er lite kjent med oppmerksomhetsplikten
– Både lærere og skoleledere er lite kjent med oppmerksomhetsplikten i opplæringsloven, sier førstelektor Anne Liv Kaarstad Lie.
Hun underviser i pedagogikk på Høgskolen i Sørøst-Norge og er opptatt av overgrep begått av ansatte i skolen som Utdanning har skrevet om denne uka.
- Alle våre artikler om dette finner du her: utdanningsnytt.no/overgrep
– Vi ser at det ofte er mangel på bekymringsmeldinger. Fylkesmannen i Vestfold uttalte i forbindelse med Christoffer-saken at det var mangler på observasjon på et barn det var bekymring om. Mangler en dokumentasjon, kan en som foreldre heller ikke klage, forklarer Lie.
– I oppmerksomhetsplikten ligger også plikten til å dokumentere bekymringer, og det er ved flere små bekymringer fra helsesøster, lærere, foresatte man kan se etter om det er system i bekymringene. Men hvis skoleleder ikke dokumenterer bekymringer blir bekymringer ikke fulgt opp.
Taushetsplikten tolkes feil
– Hvis ikke skole, lærer eller skoleledelse tar bekymringer på alvor er det også vanskelig å finne andre å gå til. Hos Barneombudet for eksempel tar de kun imot skriftlige henvendelser
Hun trekker også frem at taushetsplikten tolkes feil.
– Som lærer har en taushetsplikt overfor barn og unge for å verne dem. Men en har ikke taushetsplikt ovenfor kollegaer som en har mistanke om kan foreta overgrep mot barn eller elever. I mange skolekulturer blir en oppfattet som en tyster hvis en sier at en har mistanke om at overgrep blir eller kan bli begått. Dette må en få bukt med, sier Lie.
Fra forskning vet en at mange overgripere er flinke til å manipulere folk rundt seg og holde seg inne med dem som er uformelle og formelle ledere.
– Da kan det være enda verre å varsle, men en har en plikt til å verne barn, sier Lie.
§15-3 i Opplæringslovens første ledd sier noe om oppmerksomhetsplikten, og 2. ledd sier noe om opplysningsplikten som overgår taushetsplikten.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du har tips:
- Sonja Holterman sh@utdanningsnytt.no eller telefon/sms: 9040 9630
- Jørgen Jelstad jj@utdanningsnytt.no eller telefon/sms: 9972 6458