Rektorer protesterer mot Donald Trumps innreiseforbud
Både Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, og Gunnar Bovim, rektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim reagerer på at presidenten stenger studenter ute.
Dette skriver rektor Ole Petter Ottersen på sin blogg: «Vi har vært gjennom et år der akademisk frihet har vært satt under press og der nye grenser truer med å underminere det akademiske fellesskapet som bygger tillit og forståelse på tvers av kulturelle, politiske og geografiske skillelinjer. Nå reiser Donald Trump en ny grense.
Innreiseforbudet rammer blindt og mange, inklusive akademikere fra våre egne universiteter. Dette krever en klar reaksjon fra våre høyere utdanningsinstitusjoner, i Norge, Norden og i verden for øvrig.»
Forskningsopphold kan gå i vasken
Ottersen viser til saken NRK Urix laget om Murhaf Fares, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo. Han kan nå gå glipp av et opphold ved et amerikansk universitet fordi han er syrisk statsborger.
Ifølge NRK hadde Fares alle formalia på plass for et opphold ved Boulder University i Colorado. Men den nye presidentordren setter en effektiv stopper for reiseplanene. Trump har innført et innreiseforbud for personer fra sju land – inklusive Fares’ hjemland, Syria.
«Innreiseforbudet stigmatiserer og diskriminerer, og vil neppe tjene det målet som utløste det.»
Også rektor Gunnar Bovim ved NTNU reagerer. To doktorgradsstipendiater med tilknytning til NTNU føler seg allerede strandet i USA. De reiser ofte mellom USA og Norge på grunn av sin forskning. Nå tar de ikke sjansen på å reise tilbake til Norge fordi de da kan bli nektet innreise neste gang de kommer til USA, sier de til VG.
– At vi nå allerede merker at våre egne blir rammet, er ille. Men dette har et mye større perspektiv enn som så. Dette rammer en hel verden, sier Gunnar Bovim til Universitetsavisa.
– Trussel mot akademisk frihet
NTNUs rektor konstaterer at innreiseforbudet ikke er overraskende. Det var dette Trump varslet i valgkampen og som han oppfylte i løpet av sin første uke som president. Fortsetter han slik, er det illevarslende, mener Bovim:
– Da blir dette en trussel mot den akademiske frihet. Er det noe demokratiet vårt trenger framover, så er det djerve forskningsmiljø som tør å stå for sine standpunkt. Hvis Trump fortsetter å ture fram på denne måten, lover det ikke godt for akademisk utveksling og akademisk frihet, sier han.