Ber Asheim se til Nesna for nye studieplasser på lærerutdanningene
– Her står alt klart, det handler bare om politiske vilje, sier Jenny Myklebust i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland.
I disse dager markerer folkeaksjonen ett år siden de først trommet sammen tidligere studenter, tidligere rektor og lokalbefolkning til gruppa som slåss mot nedleggelsen av studietilbudene på Nesna og Sandnessjøen.
Den store suksessen har imidlertid uteblitt. I juni i fjor ble det kjent at styret i Nord-Universitet vedtok å legge ned både Nesna og Sandnessjøen, og sentralisere de fleste fagmiljøene til Bodø, Mo i Rana og Levanger. Og i november vedtok flertallet på Stortinget at de ikke vil stanse nedleggelsen.
Etter planen skal tilbudet ved Campus Nesna være avviklet fra 2022.
Men nå som regjeringen i revidert statsbudsjett vil opprette 550 nye studieplasser ved lærerutdanningene, og 1123 nye plasser innen helse og sosialfag, øyner de nytt håp.
– Nå sier regjeringen at de skal ruste opp med flere studieplasser, og da skal Asheim vite at vi står parat på Nesna. Campus Nesna er tilrettelagt for desentralisert utdanning, bygningsmassen er her, vi har til og med en stab med fagfolk klare. De går venter egentlig på en nedbemanningsplan, men nå har regjeringen en mulighet for å reversere vedtaket og rette opp igjen skaden, mener leder for folkeaksjonen, Jenny Myklebust.
Ingen økning i søkere
Hun viser til de siste søkertallene til høyere utdanning.
– Nordland er den eneste regionen som ser nedgang i førstegangssøkere til høyere utdanning. Nasjonalt går tallet opp. Men det er ikke fordi folk her ikke vil utdanne seg. Det er fordi tilbudet lokalt er rasert, sier hun.
Tallene fra Samordna opptak viser også at flyttingen av lærerutdanningen fra Nesna til Mo i Rana ikke har gitt noen økning i søkertallene, snarere tvert imot.
- I år er det 33 søkere som har nettbasert Grunnskolelærer for 1.-7. trinn i Mo i Rana som sitt førstevalg. Fjorårets samlingsbaserte 1-7-utdanning på Nesna hadde 42 førstevalgsøkere. Det er en nedgang på cirka 20 prosent.
- 38 søkere har nettbasert Grunnskolelærer 5-10 i Mo i Rana som førstevalg i år. I fjor hadde 64 personer Grunnskolelærer 5-10 på Nesna som førstevalg. Det er ned 40 prosent.
– For første gang på 30 år blir det heller ikke opprettet barnehagelærerutdanning på Nesna. Dette er trist og det er alvorlig for lokalsamfunnet. Vi vet at det er en sammenheng mellom hvor folk utdanner seg, og hvor de ender opp med å jobbe, sier Myklebust, som forteller om bred støtte i lokalbefolkningen.
– Også andre næringer er opptatt av at vi må ha nok sykepleiere, barnehage- og skolelærere. Det er nødvendig for at at folk skal kunne bo og jobbe her. Og Campus Nesna har selvsagt også levert lærere og sykepleiere til et mye større område enn Helgeland også, sier hun.
– Sløsing med ressurser
Senterpartiet var et av partiene på Stortinget som var imot nedleggelsene på Helgeland. Stortingspolitiker Marit Arnstad skriver i en e-post til Utdanningsnytt at de mener det er fullt mulig å gjenopprette lærerutdanningen på Campus Nesna.
– Det er et politisk ansvar vi må ta. Det er sløsing med ressurser å la en institusjon med dedikerte ansatte og nye bygg som er tilpasset undervisning og forskning, stå tom, skriver Arnstad.
– Hvilken typer lærerutdanning bør man kunne diskutere, det kan være ordinær lærerutdanning eller etter- og videreutdanning av lærere . Vi vet at det er store behov på dette området og det snakkes pent om at etter- og videreutdanning skal være desentralisert. Problemet er at vi har en regjering i dag som ikke vil utforske om det fins muligheter og hvordan de eventuelt kan brukes, mener hun.
Ruster til kamp igjen
Myklebust peker på at Studiebarometeret for 2019 viste at lærerutdanningene på Nesna scorer gjennomgående bedre enn på de andre studiestedene i Nord Universitet.
Og nå er hun og resten av aksjonsgruppa klare til videre kamp. I disse dager verserer det igjen bilder av dem med knyttet neve i sosiale medier.
– Vi ruster opp inn mot valgkampen til høsten, og jobber opp mot stortingspolitikere, lokalpolitikere og regionsråd. Men nå har altså regjeringen allerede en gyllen mulighet. Vi står parat på Campus Nesna, sier Jenny Myklebust.