Ingen lærerstudenter ble veiledet ut av studiet i 2014

Ingen lærerstudenter ble bedt om å slutte som pedagogstudent i 2014, men noen tvilsmeldinger endte opp i skikkethetsnemnd. – Mange tar ikke ansvaret for vurdering av skikkethet på alvor, sier Egil Gabrielsen ved UiS.

I fjor var det ingen økning i antallet tvilsmeldinger på landsbasis. To studenter ble funnet ikke skikket til sitt studievalg. Begge disse var sykepleiestudenter.

Vurderingskriterier i lærerutdanningen

Henvisning: Forskrift om skikkethet i høyere utdanning § 3

Studenten viser manglende vilje eller evne til omsorg og til å lede læringsprosesser for barn og unge i samsvar med mål og retningslinjer for barnehagens og skolens virksomhet.

Studenten viser manglende vilje eller evne til å ha oversikt over hva som foregår i en barnegruppe eller klasse og ut fra dette skape et miljø som tar hensyn til barn og unges sikkerhet og deres psykiske og fysiske helse.

Studenten unnlater å ta ansvar som rollemodell for barn og unge i samsvar med mål og retningslinjer for barnehagens og skolens virksomhet.

Studenten viser manglende vilje eller evne til å kommunisere og samarbeide med barn, unge og voksne.

Studenten har problemer av en slik art at han/hun fungerer svært dårlig i forhold til sine omgivelser.

Studenten viser for liten grad av selvinnsikt i forbindelse med oppgaver i lærerstudiet.

Studenten viser manglende vilje eller evne til å endre uakseptabel adferd i samsvar med veiledning.

To høgskoler har flere enn ti tvilsmeldinger, men de aller fleste utdanningsinstitusjonene har få eller ingen meldinger om studenter som virker uskikket til studiet.

– Det er bra at antallet tvilsmeldinger holder seg, men det er uheldig at så få ender opp i skikkethetsnemnd, sier Egil Gabrielsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger til Utdanning.

Han har forsket på skikkethetsvurdering i profesjonsutdanninger.

– Noen studenter velger nok å avslutte studiet når en tvilsmelding foreligger. Beredskapen ved de enkelte institusjonene er ulik. Noen har rimelig god beredskap, men for mange tar ikke ansvaret for vurdering av skikkethet på alvor, sier Gabrielsen.

Les også: Pedagogstudentene vil ha registert over studenter som er vurdert som uskikket

Alle kan melde tvil

Ved hver enkelt utdanningsinstitusjon skal det være en oppnevnt ansvarlig for skikkethetsvurderingen. Alle kan melde fra hvis de mener at en student ikke er skikket til yrket, alt fra lærere, veiledere og medstudenter.

– Institusjonene bør støtte dem som sier ifra og gjerne på en sånn måte at det ikke blir allment kjent hvem som har sagt ifra. Det å melde tvil på medstudenter er vanskelig, men veldig viktig, sier Gabrielsen.

Skikkethetsvurdering av pedagogstudenter har vi hatt siden 1973, men egen forskrift kom først på plass i 1999. Fra og med 2006 har 26 studier vært omfattet av skikkethetsvurdering.

Forslag til justering av forskriften er nå ute på høring.

– Det er viktig at alle involverte parter får informasjon om skikkethetsvurdering. For at denne ordningen skal fungere er en avhengig av at institusjonene gjør jobben sin. Hvilken praksis har de for eksempel for å sikre at nye faglærere og praksisveiledere får den informasjonen de trenger? spør Gabrielsen.

 

Tvilsmeldinger

I fjor kom det inn 95 tvilsmeldinger på alle studenter som omfattes av skikkethetsvurderingen. I 2013 ble det rapportert 96 tvilsmeldinger.

I fjor ble 9 av sakene ført videre til skikkehetsnemnder. Av disse var det én lærerstudent og én barnehagelærerstudent.

To sykepleierstudenter ble i fjor funnet ikke skikket til yrket. En student ble funnet ikke skikket og ble utestengt i 2013. Fire studenter ble erklært ikke skikket i 2012.

Powered by Labrador CMS