Elevene fra yrkesskolen skal få sitt diplom. Jentene poserer og flere av guttene blir med og spiller opp. Her skal det tas bilder før seremonien hvor familie og venner feirer at eksamen er bestått.
Elevene fra sy- og husstellinja har allerede sydd sin egen skoleuniform. Mange har også solgt flere plagg på det lokale markedet. Nå venter læretid hos skredder.
Resten har gått datalinja, et yrkesvalg de håper kan gi dem jobb.
54 ungdommer
Til sammen har 54 ungdommer fullført yrkesskolen de to siste årene. Dermed står de bedre rustet i kampen om jobbene i Gambia, hvor en tredel av befolkningen ifølge FN lever under FNs absolutte fattigdomsgrense på 1,25 dollar per dag, altså drøyt ti kroner dagen.
Skolen er drevet av Venner av Life, der Life står for Literate Instruction For Everyone. Life er en fadderorganisasjon der inntektene fra fadder-bidragene i hovedsak går til driften av skolen.
Norske Annfinn Thuv fra Oslo startet skolen i 1986, etter reiser i Gambia hvor han hadde sett behovet for gode skoleplasser med et varmt måltid hver dag til ungene.
– For å få fremgang i verden er det nødvendig å kunne lese og skrive, svarer Thuv til Utdanning på spørsmål om hva som motiverte ham til skoleprosjektet.
Førskole og yrkesskole
Ganske raskt så Thuv at han ikke greide å finansiere driften alene. Foreningen Venner av Life ble stiftet. Skolen fikk etter hvert navnet Rex Nursery School. Nå, nesten 30 år senere, er i skolen både førskole og yrkesskole som gir tilbud til rundt 800 elever.
I alt 24 gambiere er ansatt ved skolen: én rektor, femten lærere, fire kokker, to nattevakter, en sykepleier og en vaktmester.
Venche Lindmo er styremedlem i organisasjonen. Sammen med mannen Oddvar har hun i flere år tilbrakt mye av vinteren i Gambia, der begge har deltatt i driften av skolen.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
Oddvar og Venche Lindmo har deltatt i driften av skolen i Fajikunda i snart 30 år. De siste årene har de bodd deler av vinteren i Gambia. Oddvar fungerer som vaktmester og altmuligmann ved skolen.
– Vi reiste ned for å besøke fadderbarnet vårt. Vi ble slått av fattigdommen som møtte oss utenfor turisttråkket. Året etter ble vi med i styret og ble veldig engasjerte. Livet vårt ble rett og slett forandret etter det besøket. Vi minner hverandre ofte på hvor godt vi har det i Norge og hvor heldige vi er som bor i Norge, sier hun.
Opprinnelig ble skolen startet som bare førskole der barn i alderen fire til seks år i hvert fall får gratis førskole og skoleuniform, samt ett varmt måltid hver dag.
Mat og leksehjelp
I prinsippet er barne- og ungdomsskolen obligatorisk og skal være gratis i Gambia. Men tall fra Unesco viser at så sent som i 2011 begynte bare 70 prosent av alle sjuåringene i Gambia på barneskole.
– Mange greier ikke skolepengene som kreves flere steder, eller utgiftene til skoleuniform. Vi følger derfor våre barn over i barneskolen. Vi støtter undervisningen ved en katolsk skole økonomisk, betaler skoleuniformen og gir barna leksehjelp de fire første skoleårene, sier Lindmo.
Blant lærerne ved skolen underviser Lamin Balisa seksåringene og Elisabeth Tarjou fireåringene. Begge er utdannet lærere fra byen Basse i Gambia.
– Dette er et viktig tilbud til barna, sier Lamin Balisa til Utdanning.
Han påpeker hvor vesentlig det er at barna får gode kunnskaper i engelsk før de begynner på barneskolen.
– Mange av dem kan ikke noe engelsk hjemmefra. De er vant til forskjellige stammespråk. Her underviser vi både i engelsk, skriving, regning og lesing, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
Lærerne Lamin Balisa og Elisabeth Tarjou mener det varme måltidet er avgjørende for å holde barna motivert for læring. Foran lærerne, fra v.: Fireåringene Fatoumata Samatel, Saunabor Sonjang, Nfamara Bojoang og Mariano Mundy.
Mye lek
Elisabeth Tarjou, som underviser de mindre barna, sier at mye av dagen legges opp som lek.
– Det er viktig når de er så små. Men vi starter også med undervisning i engelsk og litt skriving og regning allerede når de er fire år, for å forberede dem på videre skolegang, sier hun.
– Er ikke fire år gamle barn altfor små til å lære skriving og regning og engelsk?
– Nei, vi mener det er avgjørende at de blir forberedt på barneskolen. Veldig mange barn slutter på den offentlige barneskolen etter kort tid fordi skolegangen blir for vanskelig. Det kan være at barna ikke forstår engelsk, eller at familiene ikke har penger til å sende med skolemat eller betale for eksempel for skoleuniformer.
– Derfor er tilbudet de får her på Rex så viktig. Først førskole hvor de læres opp til å begynne på vanlig skole. Deretter at de tre første årene i vanlig barneskole betales av fadderbidrag og sponsormidler, sier Elisabeth Tarjou.
Begge lærerne nevner det gratis varme måltidet alle barna får, som en svært viktig del av skoledagen.
– Her er det rent og hyggelig. Vi serverer ris og fisk, eller ris og kjøtt, noen dager er det pannekaker, andre dager grøt, ramser de opp.
Barna får også frukt og grønnsaker fra skolens egen hage, sier Lamin Balisa.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
Stor feiring 27 år etter at skolen fikk navnet Rex Nursery School. Både en lokal imam og flere fra det gambiske lokalsamfunnet var til stede.
Innsamlingskontrollen
Venner av Life har ikke registrert seg hos Innsamlingskontrollen for godkjenning.
– Vi er registrert i Brønnøysundregisteret og mener det holder. Av vårt budsjett på ca 500.000 kroner går nesten alt til driften, lønn til ansatte, skolelunsj, skolemateriell og uniformer. Vi bruker ikke penger på administrasjon, bortsett fra fadderposten som sendes ut to ganger i året. Styremedlemmene betaler alle reiser til skolen av egen lomme, sier Lindmo.
Lauritz Olavi Vadvik Raustøl i Innsamlingskontrollen opplyser til Utdanning at det stemmer at Venner av Life ikke har søkt godkjenning, men han opplyser samtidig at de heller ikke står på OBS-listen over organiasjoner det er knyttet negative opplysninger til.