Vi møter de to lærlingene i første etasje i det nye og spektakulære kontorbygget Fornebuporten, et kjempestort bygg med sju etasjer. Der er det så mye forskjellig å gjøre, at de lærer alt de skal lære i elektrofaget.
Denne artikkelen var først publisert i Yrke nr. 2/2016
Fakta om Fornebuporten
- Det ble skrevet en kontrakt til en verdi på 140 millioner kroner for alt elektroteknisk arbeid som Caverion utfører i Fornebuporten i Bærum utenfor Oslo. Bygget er 68.000 kvadratmeter stort.
- – Vi har hatt 144 elektrikere, derav 20 lærlinger, på det meste i dette prosjektet. Vi jobber tett sammen med andre tekniske fag på dette anlegget, sier prosjektleder Atle Stømner i Fornebuporten.
– Hvorfor valgte dere å bli lærlinger i Caverion (tidligere YIT)?
– Jeg søkte lærlingplass i Caverion, fordi jeg visste at bedriften er flink med lærlinger. Det har jeg hørt fra andre og erfart selv da jeg var utplassert her på videregående skole. Og så jobbet pappa her før, sier Peter.
Hans far, som var administrerende direktør i bedriften tidligere, begynte også som lærling. Peter er usikker på om han skal gå i farens fotspor, helt til topps. – Det er jo så mange muligheter innenfor faget, sier han.
Ine hadde også hørt mye positivt om Caverion.
– Caverion er veldig flinke med jenter. Her har vi egen jentegarderobe. Og skulle det bli noen problemer for meg som jente, vet jeg at Caverion vil ordne opp. Det er viktig. Det er bare positivt å være her som jente, sier Ine som startet læretiden på Fornebuporten høsten 2015.
Ine sier det går «rykter» på byen om at Caverion er en veldig god lærebedrift for jenter. På Fornebuporten har det også vært mange jenter i forskjellige fag.
Ine oppdaget Caverion første gang på skolen, da de hadde besøk av en person fra bedriften.
– Læreren vår sa også at Caverion er veldig flinke med lærlinger, sier Ine.
Stort
Peter og Ine går bortover gulvet i den store hallen som skal bli kantine. De stopper ved en liten vegg. Og på veggen er det lagt skjult opplegg for strøm og data. Det skal bli to skjermer for betaling med kort, og en informasjonsskjerm. Ved siden av disse skjermene er det opplegg med strøm for stikk-kontakter.
Peter er storfornøyd med tiden som lærling hittil, det vil si halvannet år.
– Jeg har lært veldig mye. Jeg kan i hvert fall det meste av det vanlige elektroarbeidet, sier han.
– Det viktigste – som lærling – er ikke å jobbe raskt, men å gjøre faglige ting riktig. Så kommer tempoet til å øke etter hvert som man får faget i fingrene. Det er budskapet fra Olov Sjöberg som er sjefen til Peter i første etasje i Fornebuporten.
Ine tok et utradisjonelt valg som jente.
– Jeg valgte elektrofag, fordi jeg var lei skolen da jeg gikk i 10. klasse. Allmennfag var utelukket. Elektro var mest interessant for meg, fant jeg ut, etter at jeg leste på vilbli.no om de forskjellige fagene jeg kunne velge blant.
Da hun gikk VG2 elektrofag var hun alene som jente.
– På skolen var det mange som undret seg på hvorfor jeg ikke ville velge helsefag eller design og håndverk. Noen syntes det var rart at jeg som jente valgte elektrofag. Jeg skjønner ikke hva som er så rart med det. Om man er jente eller gutt, det har ikke noe å si. Kjønn betyr ikke noe som elektriker, fastslår Ine.
– Det kan til og med være en stor fordel å være jente, i hvert fall for meg som har så små hender, ler Ine.
– Når jeg jobber med kabler i små hull i veggen, er det veldig lett for meg å hente kablene med de små hendene mine, smiler hun.
Både Peter og Ine har funnet ut at elektro er det riktige faget for dem. Begge er fast bestemte på å ta fag-brevet.
– Jeg har ikke angret et sekund på at jeg valgte elektro. Det har vært litt kaldt å arbeide nede i kjelleren, hvor det er åpent, og når det har vært minus ti grader og kaldere. Men jeg har puttet hendene i lomma innimellom, sier Ine.
Arbeidslivet er noe helt annet enn å gå på skolen. Vekkerklokka til Peter ringer klokka 5.30 om morgen.
– Jeg tar ferge fra Nesodden og over til Oslo, og buss videre til Fornebuporten, hvor jeg begynner å arbeide klokka 07.00.
– Som lærling har jeg lært hvordan arbeidslivet fungerer. Jeg må opp tidlig om morgenen og stå på når jeg kommer på jobb, sier Peter.
Ine i trappa
Ine viser vei. Vi går trappene hvor det er svært romslig i dette store bygget.
– Jeg har vært med og arbeidet i trappene i to måneder. Trukket kabler. Montert lys, nødlys, brannvarsling og kortlesere til dørene. Jeg jobber sammen med en montør som forklarer meg hvordan jeg skal gjøre det. Så prøver jeg selv. Og etterpå sjekker montøren at jeg har gjort jobben slik den skal gjøres, sier Ine.
Både Peter og Ine håper på fast jobb i Caverion etter læretiden. Det ser lyst ut, fordi bedriften tar inn lærlinger for å skaffe bedriften arbeidskraft.
Best i byen
Caverion ble kåret til beste lærebedrift av Oslo kommune i 2014, i konkurranse med alle andre fagopplæringsbedrifter i hovedstaden.
– Det var stor stas å få Oslo kommunes fagopplæringspris, sier Dag Hesland som er ansvarlig for lærlingene i elektrofag i Caverions avdelinger i Oslo.
– Jeg føler vi i Caverion har gjort mye riktig over lang tid. Vi har også stor nytte av opplæringskontoret til NELFO Oslo og Omegn, som er ledende innen fagopplæring i elektrofagene.
Caverion ønsker å møte ungdommene allerede når de går på videregående skole, for å rekruttere fagarbeidere. Mange elever får komme til bedriften og være utplassert i perioder mens de går videregående skole.
– Vi blir kjent med dem, og de blir kjent med oss, sier Hesland.
Deretter blir det lettere for Caverion å velge ungdommene som de vil satse på som lærlinger i bedriften.
– Å gå i lære, er å gå på jakt etter det man ikke kan, sier Dag Hesland i Caverion.
– Vi tar lærlingene på alvor
– Vi tar samfunnsansvar. Og ved å ta inn lærlinger kan vi forme strukturerte arbeidsfolk til vår egen bedrift, sier administrerende direktør Knut Gaaserud i Caverion Norge.
Caverion er en betydelig aktør i byggebransjen, med til sammen 3.000 ansatte fordelt på 50 avdelinger i Norge. Bedriften har lærlinger i fagene elektro, automasjon, rør, blikkenslager, kjøle og ventilasjon, telecom, platearbeider, sveiser og industrirørlegger.
– I Caverion tar vi lærlinger på alvor. Det er tross alt utdanning til unge mennesker vi snakker om, sier Gaaserud og fortsetter:
– Lærlinger er viktige i rekrutteringen for oss. Vi tar imot unge, dyktige og motiverte lærlinger, og gir dem god opplæring. Dermed utdanner vi fagfolk til Caverion og fagene generelt.
Motiverte
– Hvordan lykkes dere med fagopplæringen?
– Det finnes ingen fasit på hvordan man best lykkes med å få gode fagfolk. Men jeg tror motiverte lærlinger, kombinert med god oppfølging fra flinke fagfolk i læretiden, gir gode resultater. Det er viktig at lærlingene får et variert og godt opplegg i læretiden, slik at de ikke blir gående og gjøre de samme tingene hele tiden.
Administrerende direktør Gaaserud håper at mange av de 400 lærlingene som bedriften nå har, vil fortsette hos dem når de får sitt fagbrev. Caverion har svært gode erfaringer med mange av sine lærlinger.
– Vi har fagfolk som har arbeidet hos oss i både 20, 30 og 40 år etter at de begynte her som lærlinger. Noen av dem sitter nå i sentrale posisjoner i Caverion. Vi er stolte av å ha mange lojale medarbeidere, sier Gaaserud.
Flere av lærlingene i Caverion har vært med i konkurranser og gjort det godt både i yrkes-NM og yrkes-VM. En av Caverions ansatte ble nummer fire i yrkes-VM for elektrofag i Brasil.
Det viser mest kvaliteten på denne fagarbeideren, men det viser også at vi i Norge er et land som har en fagopplæring som holder mål internasjonalt, sier direktøren.
Utgift
– Svært mange bedrifter i Norge tar ikke inn lærlinger. Mange ser det som en utgift, og at de kaster bort tiden til fagfolkene som må lære dem opp. Ville det vært mer lønnsomt for Caverion uten lærlinger?
– På kort sikt kunne vi drevet mer lønnsomt uten lærlinger. Men vi tenker langsiktig. Lærlingene, som senere blir våre fagarbeidere, vil kunne bidra i mange, mange tiår fremover, sier administrerende direktør Knut Gaaserud.
Med lærlingplass på internett
Caverion har «Lærlingplass» på sine hjemmesider på internett. Dette er en plass for å rekruttere nye lærlinger og for å gi lærlingene viktig informasjon.
– Jeg fikk mange spørsmål via Caverions bedriftsside på Facebook. Det var spørsmål som: Hvor mye tjener lærlingene? Hvilke rettigheter har en som lærling? Skal en lærling ha kontrakt?
Det sier Helene Johansen som er kommunikasjonsansvarlig i Caverion. Det er hun som har laget denne nettportalen for lærlinger.
– Jeg har en åtte år yngre søster. Da hun var frisørlærling spurte hun meg om mange forskjellige ting om det å være lærling. Jeg forsøkte å finne svar på spørsmålene på nettet, men det var ikke enkelt.
Helene Johansen tenkte at mangel på informasjon ikke var noe spesielt for hennes søster, men at dette måtte være et problem for mange andre lærlinger også, enten de er frisør eller har fagene som Caverion arbeider med.
Helene samlet informasjon med Google AdWords, og fant ut at lærlingkontrakt og lærlinglønn var de mest etterspurt temaene for dem som søkte informasjon om lærlinger.
Nå har hun lagt ut mye nyttig informasjon på Caverions internettside caverion.no om lærlinger. På denne siden er det lett å finne fram til fakta, det er også oversiktlig presentert.
– Velkommen til Lærlingplassen, portalen for alle lærlinger i Norge! Finn informasjon om lærlingplass, lærlingelønn, lærlingkontrakt og alt annet, står det på siden.
– Med i underkant av 400 lærlinger sitter vi på mye kunnskap vi gjerne vil dele, så vi kan hjelpe alle nåværende og kommende lærlinger å finne informasjonen de trenger på ett sted, skriver hun et annet sted på Lærlingplassen.
Ved å klikke på stikkordet lærlingelønn, er det lett å finne ut hvor mye en lærling tjener i de forskjellige fagene som Caverion har.
Klikker du deg inn på stikkord lærlingkontrakt, kan du lett få opp et eksempel på en lærlingkontrakt.
Hun har også lagt ut en egen tekst med aktuelle spørsmål og svar, her er noen av dem:
– Hvor mange lærlinger tar dere inn hvert år?
– Det varierer fra år til år mellom 50–150, men vi tar alltid inn så mange som mulig.
– Får jeg verktøy, arbeidsklær og verneutstyr eller må jeg kjøpe det selv?
– Skal du gjøre en god jobb må du ha riktig utstyr! Hos oss får du utdelt dine egne verktøy, arbeidsklær og verneutstyr som du ikke trenger å betale for.
– I noen bedrifter blir lærlinger ofte brukt som «ryddehjelp», hvordan vet jeg at dette ikke skjer hos dere?
– Vi har stor respekt for lærlingeordningen og mener at å bidra til utdanningen av unge mennesker er et samfunnsansvar. Vi har egne ressurskoordinatorer, som har ansvaret for å følge opp lærlingene våre gjennom lærlingtiden, og passe på at de får den opplæringen de har krav på.
«Lærlingplassen» til Caverion er populær blant de som er inne på caverion.no.
– Lærlingplassen har ligget på topp tre av de mest besøkte sidene på nettsiden vår hver måned i hele 2015. Spesielt lærlinglønn skiller seg ut som en populær side på lærlingplassen. Det er gøy å skrive innholdet på denne siden, og kunne bidra til viktige opplysninger for lærlingene, sier kommunikasjonsansvarlig Helene Johansen i Caverion.