95 prosent av lærlingene i Forsvaret består fagprøven på første forsøk

Forsvaret er Norges største lærebedrift med rundt 600 lærlinger, og over 95 prosent av lærlingene klarer fagprøven på første forsøk.

Publisert

– De siste årene har vi hatt færre soldater og flere lærlinger i Forsvaret, forteller kommandørkaptein Kjell Vidar Skoglund til Utdanning. Det er han glad for:

– Det ser jeg på som en fordel både for soldatene og for lærlingene, sier han.

Skoglund er sjef for Opplæringskontoret i Forsvaret. Han holder til rett ved Akershus festning i Oslo.

– Forsvarets opplæringskontor har til sammen 16 ansatte fordelt rundt omkring i landet. De har ansvaret for å kvalitetssikre opplæringen og de følger også opp lærlingene i læretiden, sier Skoglund.

Sist uke inviterte Erna Solberg en lærling i statlig sektor til sitt kontor. Hun ønsker at statlig sektor skal bli enda flinkere til å ta inn lærlinger, blant annet i departementene. Hva bør gjøres?

– Forsvaret er Norges største lærebedrift med 600 lærlinger og vi tar inn rundt 300 nye lærlinger i året. Vi forsøker å nå ut med informasjon og kan sikker bli enda bedre på det. Vi ønsker også å få på plass lærlinger i Forsvarsdepartementet, siden de andre departementene nå har tatt inn lærlinger, sier Skoglund.

 

Søknadsfristen går snart ut

– Hvordan får dere tak i lærlingene?

– Vår avdeling for rekruttering og seleksjon reiser rundt på skolebesøk og deltar på utdanningsmesser. Vi forsøker også å nå ut på sosiale medier og gjennom tv-innslag. Søknadsfrist for dem som ønsker å bli tatt inn som lærlinger i Forsvaret er 15. februar, sier Skoglund.

– Hvilke fagområder er dere på jakt etter lærlinger i?

– Vi har lærlinger innen 30 ulike fagområder. De største er institusjonskokk, kontor- og administrasjonsfaget, sikkerhetsfaget og matros og motormann, sier Skoglund.

 

Tre veier inn

I Forsvaret er det tre mulige veier til fagbrev. Noen kombinerer læretiden med gjennomføring av førstegangstjenesten. I enkelte fag er det også mulig å søke læreplass som sivil lærling. Elever som fortsatt går på videregående, kan gjennomføre prosjekt til fordypning ved en av forsvarets avdelinger.

– Ikke alle er klar over hvilke opplæringsmuligheter som finnes i forsvaret, sier Skoglund.

– Hva med jentene?

– De fleste lærlingene er gutter, men rundt 25 prosent av lærlingene våre er jenter, forteller Skoglund.

– Får lærlingene jobb i Forsvaret etterpå?

– For de aller fleste er dette et opplæringstilbud som fører fram til fagbrev. Men rundt 30 prosent fortsetter i Forsvaret. Noen går videre til befalsutdanning, forteller Skoglund.

Powered by Labrador CMS