Oslos skolebyråd mener trafikklysmodellen må revideres
Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, ber regjeringen gå i dialog med lærere og elever om en revidering av smitteverntiltakene i videregående skole.
Under søndagens pressekonferanse rettet byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV) kritikk mot smitteverntiltakene i regjeringens trafikklysmodell.
Thorkildsen mener de tiltakene som gjelder for videregående skole ikke er tilpasset verken smittesituasjonen eller den faktiske hverdagen i skolen.
– Regjeringa er nødt til å se på trafikklyssystemet og smitteverntiltakene for videregående skole. At vi skifter tilbake til rødt nivå etter så kort tid på gult nivå, er en indikasjon på at regelverket på gult nivå ikke er godt nok tilpassa hverdagen i videregående skoler i en by som Oslo, sa Thorkildsen.
– Nærkontaktene blir svært mange ettersom elevene har undervisning på tvers av fag og klasser. Det har vært påpekt av både lærere og elever mange ganger, sa hun.
– Forskjellen i smitteveilederen for gult og rødt nivå er i dag først og fremst avstandskravet på én meter i klasserommet.
Les også: Vil innføre massetesting av elever og ukentlig testing av lærere i Oslo
Lærerorganisasjonene vil ha revidering
Thorkildsen mener regjeringen må gå i dialog med lærere og elever for å revidere smittevernveilederen.
– Trafikklyssystemet ble laget i mai 2020. Det er på høy tid at denne revideres, sa Thorkildsen på pressekonferansen.
Lærerorganisasjonene har også bedt om at smitteverntiltakene i skoler og barnehager revideres. Lederne for Utdanningsforbundet, Norsk lektorlag og Skolenes Landsforbund gjorde seg tanker om hvilke punkter og tiltak man bør se nærmere på; avstandsregler, åpningstider, lufting, fysiske inndelinger og hjemmekontor, i et intervju med Utdanningsnytt tidligere i februar.
– I barnehagesektoren melder ansatte om at det er nærmest umulig å innføre rødt nivå uten å redusere åpningstidene. I skolen vil mange si det er i praksis umulig å opprettholde tilstrekkelig avstand i gitte situasjoner. Da må andre tiltak inn, eller man må finne andre løsninger, sa Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.
– De gjeldende smitteverntiltakene ble laget på et tidspunkt der man ikke hadde kjennskap til det muterte viruset. Vi tar for gitt at Folkehelseinstituttet tilpasser tiltakene til den nye situasjonen, sa leder for Skolenes Landsforbund, Anne Finborud.
Les også: Helsedirektoratet vurderer anbefaling om munnbindpåbud på skoler
Munnbind og hurtigtesting
I Oslo innføres det nå igjen strenger smitteverntiltak.
Videregående skoler og voksenopplæringen er tilbake på rødt nivå. Fra andre uken i mars vil man også tilby hurtigtesting av elever, og økt testing av lærere. Kommunen vurderer ukentlig testing av lærere, samt å innføre munnbind for elever og lærere i videregående skole.
Det er i tråd med de vurderingen Helsedirektoratet har gjort.
Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, uttalte før helgen at de vurderer et munnbindpåbud i skolen.
– Vi ser nå dessverre en økning i smittesituasjonen flere steder i Norge. Vi har flere verktøy i verktøykassen for å slå ned smitten. Et av flere tiltak som vurderes nå er bruk av munnbind på skoler blant lærere og de eldste elevene i områder med mye smitte, og om meteren i enkelte situasjoner i samfunnet må dobles. Vi er avhengige av å forsterke arbeidet med testing og smittesporing, men det kan bli nødvendig å skjerpe smitteverntiltakene ytterligere, sa Guldvog til Utdanningsnytt.