Namsos kommune arrangerer i kveld et tog for vennskap etter publiseringen av en video hvor en utenlands statsborger ble banket opp.
Publisert
Annonse
Bakgrunnen er videoen som ble filmet i Namsos sentrum 5. juli og lagt ut på nett. Videoen viser en mann som tvinger en utenlandsk statsborger ned i bakken for så å slå hodet hans i asfalten; alt dette mens kameratene filmer og ler.
Annonse
– De slo hodet hans i bakken og kastet mobilen hans. Det var helt forferdelig. Han kastet opp og blødde kraftig. Like etter ringte han oss, og vi gikk for å hjelpe han. Vi ringte politiet og anmeldte saken, sier vitner til VG.
Hele samfunnet
Namsos kommune arrangerer denne uka Vennskapsuka hvor de forsøker å påvirke holdningene til barn og unge gjennom blant annet gjennom novellekonkurranse, foreldremøter i skole og barnehage og kveldens vennskapstog.
– Manifest mot mobbing skal være mer enn bare en underskrift på et papir. Vi engasjerer derfor et helt samfunn når vi gjennomfører Vennskapsuka for første gang i Namsos, sier Knut Storeide (bildet), faglig leder grunnskole i kommunen, til Utdanning.
Ungene blir utstyrt med et vennskapsbånd på håndleddet; båndet fungerer ikke bare som et bevis på at de er for vennskap, men gir også andre fordeler ved flere av kommunens etablissementer.
– Vi har også leid inn Guttorm Helgøy som har sydd sammen et foredrag om mobbing som alle skoler, barnehager og videregående viser til foreldre, og til elevene på videregående, sier han.
(Se foredraget nederst i saken).
Vil også hjelpe mobbere
Storeide forteller at arbeidet ikke bare retter seg mot barn og unge.
– Vi vil ha med hele samfunnet, og vi vil ha folk til å tenke «hvordan kan jeg bidra til at mobbing ikke skjer i mitt nærmiljø». Vi ønsker at folk skal tenke på vennskap mer enn mobbing, altså på det positive som oppstår når man er sammen med venner. Alle i et samfunn må ansvarliggjøres, sier han.
– Hvorfor er dette arrangementet og arbeidet dere gjør så viktig akkurat nå?
– Etter den rystende voldsvideoen må vi ta innover oss at dette er absolutt ikke det samfunnet vi forbinder med vår kommune, og noe vi tar sterkt avstand fra. Vi må ha en kontinuerlig påminning på hvordan vi ønsker å ha det, sier Storeide.
– Kan et slikt arrangement virke fremmedgjørende for personer som er mobbere, og som heller kunne trengt hjelp?
– Tema har vært «Bry deg». Det innebærer at man skal bry seg også om de som er mobbere. Ofte har denne gruppen sine utfordringer å stri med, og Helgøy beskriver det veldig godt i sitt foredrag (se video over, red. anm.).