Ordfører i Rælingen kommune Øyvind Sand (Ap), til venstre, ønsket velkommen da Jan Tore Sanner besøkte Flyktning og inkluderingstjenesten. Kommunen har i mange år lyktes godt med å få flyktninger raskt i utdanning eller jobb. – Jeg er her for å lære av dere, sa statsråden. Foto: Marianne Ruud.
Sanner skal lære integrering av kommuner som har fått det til
Denne våren har statsråd Jan Tore Sanner tenkt å lære seg godt integreringsarbeid. Rælingen kommune, som har jobbet langsiktig med bosetting og kvalifisering av flyktninger, var første stopp.
Siden 1990 har lille Rælingen kommune i Akershus bosatt over 300 flyktninger. Kommunen har også gode resultater å vise til når det gjelder å få flyktningene raskt over i utdanning og jobb.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har bestemt seg for å lære av kommuner som har fått det til. Derfor skal han i løpet av våren besøke blant annet Bodø, Kongsberg, Drammen, Bergen, Ålesund, Molde, Lillehammer, Tønsberg og Kristiansand. Neste stopp er Bodø 9. april.
I en gul villa på Løvenstad i Rælingen kommune holder Flyktning- og Inkluderingstjenesten til. Når statsråden ankommer er bordene dekket. Fatene er blant annet fylt opp med samosa fylt med kjøttdeig og løk, rundstykker, frukt, kaffe og mineralvann.
Ordfører i Rælingen Øivind Sand (Ap) ønsker velkommen. Det gjorde han også da Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre var gjest i dette huset i april 2016. Det er ikke uten grunn politikerne kommer hit.
Alltid åpen dør
Den nasjonale målsettingen er at 70 prosent skal være i utdanning eller jobb ett år etter avsluttet introduksjonsprogram.
I 2014 oppnådde Rælingen kommune at 100 prosent av flyktningene var i utdanning eller jobb ett år etter gjennomført introduksjonsprogram. Dette året var gjennomsnittet for kommunene på landsbasis på 44 prosent.
I 2016 var Rælingen en av seks kommuner som ble nominert til bosettingsprisen. Men Tynset kommune stakk av med seieren, da Integrerings- og mangfoldsdirektoratet kunngjorde vinneren.
I tillegg til introduksjonsprogrammet tilbyr Flykning- og Inkluderingstjenesten blant annet norsktrening, leksehjelp og svar på ulike praktiske spørsmål. Flere frivillige var invitert til lunsjmøte med statsråden for å fortelle om dette arbeidet.
Kurdiske og syriske flyktninger fortalte om sine personlige erfaringer fra introduksjonsprogrammet. Flere har tatt videre utdanning og fikk fast jobb før fullført introduksjonsprogram. Dersom de som har fullført lurer på noe, eller trenger hjelp, stikker de gjerne innom det gule huset på Løvenstad.
- Hos oss er døren alltid åpen, sier avdelingsleder Narges Pourzia, opprinnelig fra Iran.
Ny integreringsstrategi
De spørsmålene Jan Tore Sanner ønsker å ta opp på sin turné er blant annet bosetting og integrering av flyktninger, utdannings- og jobbmuligheter og tiltak mot sosial kontroll og tvangsekteskap.
I Rælingen fikk statsråden mulighet til å spørre flyktningene selv om deres erfaringer. Han fikk mange svar som kan bli til nytte i departementets videre arbeid med en ny integreringsstrategi.
Regjeringen skal legge fram en ny integreringsstrategi i løpet av 2018.
- Vi vil ha tiltak for å få flere raskere ut i jobb. Derfor skal det satset på norskopplæring. Kampen mot negativ sosial kontroll og bekjempelse av tvangsekteskap er også viktig, understreker Sanner.