Israelske styrker aksjonerte mot palestinsk barneskole

En barneskole og en barnehage på Vestbredden har blitt ødelagt av israelske soldater, ifølge Flyktninghjelpen.

Skolebyggene ligger i landsbyer i område C, som omfatter 60 prosent av Vestbredden og huser mellom 180.000 og 300.000 palestinere.

– Det var hjerteskjærende å se barn og lærere møte opp til første skoledag uten klasserom eller et sted å søke ly. Samtidig fortsetter arbeidet med å bygge ulovlige bosetninger bare et steinkast unna, sier rådgiver Itay Epshtain i Flyktninghjelpen, som besøkte landsbyen Jubbet adh-Dhib sørøst for Betlehem onsdag morgen.

Truer med å rive skoler

Israelske myndigheter skal også ha demontert og konfiskert solcellepanel på grunnskolen i Abu Nawar, den eneste strømkilden på skolen. Elever i tredje klasse undervises i lokalet til en barberer, fordi lokalsamfunnet skal ha blitt hindret i å bygge tilstrekkelige skolebygg.

Israelske myndigheter truer med å rive eller legge ned rundt 55 skoler på Vestbredden, skriver Flyktninghjelpen. Mange av disse skolene er finansiert av internasjonale giverland, inkludert EU-land. Siden 2011 har Israel truet med å holde tilbake tillatelser og midler til skoler som ikke bruker læreplaner der man har fjernet henvisninger til palestinsk identitet og kultur, okkupasjonen, israelske bosetninger og andre aspekter av palestinsk historie, skriver Flyktninghjelpen i en pressemelding.

Nekter strøm til palestinsk landsby

Jubbet adh-Dhib, som har omtrent 160 palestinske innbyggere, fikk i november i fjor installert 96 solcellepanel, med hjelp av den israelsk-palestinske veldedighetsorganisasjonen Comet-ME og finansiert av Nederland. I juni i år gikk israelske styrker inn i landsbyen og konfiskerte solcellepanelene og alt tilhørende utstyr, ifølge den uavhengige israelske menneskerettsgruppen  B'tselem.

I 50 år har israelske myndigheter nektet landsbyen å koble seg til strømnettet. Begrunnelsen for dette skal være at landsbyen ikke har en godkjent reguleringsplan. Dette har landsbygda søkt om siden 1980-tallet, uten å få det innvilget, ifølge B'tselem.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS