Arna Larsen og Stine Rofeldt fra Frivillighetssentralen i Stokke har grøten klar denne morgenen.Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
Elevene starter dagen med grøt takket være frivillige
Klokka er 07.30. Utenfor Stokke ungdomsskole er det bekmørkt, inne i kantina er det pyntet til jul. Arna Larsen heller ingredienser i en stor kasserolle. Snart kommer sultne elever, og de vil ha grøt.B
MarianneOtterdahl-JensenTekst og foto
PublisertSist oppdatert
Annonse
Ordningen med å servere grøt til elevene ved Stokke ungdomsskole i Vestfold kom i gang tidlig våren 2019. Skolens helsesykepleier Lene Solberg startet prosjektet og sto selv for de første grøtserveringene.
Annonse
Grøtfrokost ved Stokke ungdomsskole
Av skolens 309 elever benytter rundt 30 seg av tilbudet.
Elever med cøliaki får glutenfri grøt ved forespørsel.
For tiden er sju frivillige engasjert i ordningen, pluss helsesykepleier.
– Det ble så godt mottatt at vi ville utvide, og med hjelp fra Frivillighetssentralen i Stokke kunne vi tilby grøt tre dager i uka, sier hun.
Lene Solberg forteller at mange elever ikke rekker å spise frokost eller lage seg matpakke før de kommer på skolen. De haster av gårde og blir ukonsentrerte og sultne utover dagen. Det ville skolen gjøre noe med.
Gutter og grøt
Mange elever kommer tidlig med buss. Da passer det fint å begynne dagen i kantina med et sunt måltid og sosialt samvær. Tilbudet inkluderer også leksehjelp i regi av skolen.
Omkring tretti stykker benytter seg av tilbudet, og antallet er ganske stabilt.
I dag har Arna ansvaret på kjøkkenet. Etter et langt liv som kokk pensjonerte hun seg tidligere i høst. Da passet det bra å bidra til å gi ungdommen en god start på dagen. Gjennom Frivillighetssentralen i Stokke er hun med i en gruppe der medlemmene rullerer på å lage og servere maten før skolestart.
Grøten serveres fra klokka 08.00, men allerede 07.45 kommer første elev, og Arna øser opp en god porsjon.
– Det er flest gutter som møter opp, sier Arna.
– Jeg vet ikke, men tror det er fordi jentene bruker mer tid på å stelle seg om morgenen.
Med trente hender rører hun grøtsleiva rundt i havregrøten.
– Jeg har fått en oppskrift, men jeg jukser litt. En god klatt smør må til, smiler hun.
Ja takk, begge deler
Noen rekker ikke å få i seg frokost hjemme, andre sier ja takk til både frokost hjemme og havregrøt på skolen.
– Det er en fin start på dagen, sier Lars Kristian Bettum i 9 C. Han er i gang med sin andre porsjon.
– Jeg synes det er sosialt og hyggelig. Det er lettere å konsentrere seg på skolen med magen full av sunn mat, sier Aksel Askedal i 10 B.
Lalita Egle Zebrauskaite i 8 A sitter sammen med en liten gruppe som spiller på mobil og prater.
– Jeg synes det er godt med grøt, men kunne godt tenke meg at de varierte med noe annet. Men grøt er helt greit altså, sier hun.
Til maten drikker de vann. De kan også kjøpe helsedrikk fra en automat.
I dag er også Stine Rofeldt fra Frivillighetssentralen her. Hun koordinerer samarbeidet med skolen og holder kontakt med de frivillige.
– Ungdommene sier til oss at de er veldig fornøyde med grøten, og at de setter pris på tilbudet. Også lærere og foreldre melder tilbake at grøtserveringen er et positivt og bra tilbud, sier Lene Solberg.
Annonse
De beste dagene i uka
Lene Solberg forteller at alle helsesykepleiere i kommunen møtes jevnlig og snakker om hvordan de kan bidra til en best mulig hverdag for ungdommen. Folkehelsekoordinator i Sandefjord kommune har bevilget penger til prosjektet. Herfra får de midler for et år av gangen.
På spørsmål om hva tilbudet koster, svarer rektor Marita Thuve:
– Vi fikk bevilget 15.200 kroner. Siden vi nå serverer grøt tre dager per uke, inklusive leksehjelp ved skolens ansatte én time hver av de tre morgenene, dekker nok ikke summen alle kostnader, men det meste.
– Ungdommene sier det er et viktig samlingspunkt. De sier at de beste dagene er dagene de får grøt, sier Lene Solberg.
– Havregrøt ble et godt valg. Det er billig. Lett og raskt å lage. Lett å servere og lett å spise. Både ved Varden og Ranvik ungdomsskole var man i gang med grøtservering før vi begynte med det her. Ved Sandefjord videregående skole serveres elevene grøt hver eneste dag. Dette har nok kommet for å bli, sier Lene Solberg.
– Nå har alle ungdomsskoler i kommunen fått tilbud om grøt før skolestart. Jeg skulle ønske det var et daglig tilbud til alle skoler, uavhengig av trinn, sier Lene.
Og rekker ikke elevene å spise opp grøten, er de hjertelig velkommen til å ta den med inn i første time. Det har skolen bestemt.