Robert Ullmann, leder for Barnehagestiftelsen Kanvas, vil en ny vurdering av hvem som bør regnes som nærkontakter.

Mener barnehagebarn bør defineres som «tilsvarende nære»

Barnehagestiftelsen Kanvas vil ha en ny vurdering av hvem som skal defineres som nærkontakter ved koronasmitte, og ber igjen Brenna fjerne karantene-unntaket.

Publisert Sist oppdatert

I et brev til kunnskapsminister Tonje Brenna og leder i Utdanningsdirektoratet Hege Nilssen kaller leder i barnehagestiftelsen Kanvas, Robert Ullmann, det uforståelig at barnehageansatte blir pålagt fritidskarantene om de har vært i kontakt med koronasmittede, men ikke jobbkarantene.

– Risikoen for koronasmitte i barnehagen er svært høy, slår han fast og fortsetter:

– Kombinasjonen av karantenefritak for både barn og ansatte, der smitten «slippes løs», og fritidskarantene for ansatte, der man blir behandlet som en smitterisiko, oppleves også som ulogisk og bidrar i stor grad til frustrasjonen blant ansatte.

Les også: Fagforbundet raser mot ulogiske karanteneregler

Nærkontakter

Ett tiltak Kanvas derfor ber om, er en ny vurdering av hvem som skal defineres som nærkontakter ved koronasmitte.

– Nå er nærkontakter «husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære». Og «tilsvarende nære» er konkretisert til «kjærester». Vi spør om ikke små barn, som putter de samme leikene i munnen og nyser på hverandre, også burde inn i den definisjonen, sier Ullmann.

Les også: Koronapass innført i danske skoler uten store utfordringer

De vil også fjerne karantene-unntaket.

«Vi ber om at både barn og barnehageansatte ikke fritas fra smittekarantene når en nærkontakt er smittet, men at både barn og ansatte må teste seg ut av karantene for å komme tilbake i barnehagen før karantenetiden er utløpt», står det i brevet til Brenna og Nilssen.

– Samtidig skriver dere at dere ønsker mindre fravær både for barn og ansatte i barnehagene. Er det ikke da et paradoks å be om fritak fra karantene?

– Meldingene fra tillitsvalgte og verneombud tyder ikke på det. Smittetrykket i barnehagene er nå så stort at vi tror det ville gå ned om barn og ansatte var hjemme til de hadde testa seg ut av en karantene, sier Robert Ullmann, og fortsetter:

– Dette kan vi naturligvis ikke bevise. Men inntrykket til våre ansatte er helt tydelig at de tror at karantenefritaket gir mer fravær enn vi hadde hatt med karanteneplikt. Derfor ber vi om at karantenefritaket vurderes.

– Fastlåst

Samtidig trekker Ullmann fram at de barnehageansatte er svært slitne på grunn av høy smitterisiko under krevende arbeidsforhold og over lang tid. Som arbeidsgiver er han bekymra for hva det gjør med de ansattes mulighet til å utføre arbeidet med den kvaliteten alle ønsker.

– Paradokset de ansatte opplever, med at de skal ha karantene på fritida, men ikke på jobb, er med på å øke bekymringa, understreker han.

Til nå har imidlertid regjeringen stått på sitt. Det har Kanvas-lederen også merket seg.

– Kunnskapsminister Tonje Brenna har framstått svært fastlåst i hva som skal til for at barnehagene skal kunne fungere best mulig. Til nå har hun ikke lytta til opplevelsene til dem som har dagen sin i barnehagen. Nå er det varsla at det vil komme nye regler 14. januar. Vi håper sterkt det vil gi mulighet for tiltak mer i tråd med de ansattes erfaringer, sier Robert Ullmann.

Powered by Labrador CMS