Mer enn doblet søkning til lærerutdanning i Nord-Norge

Debatt: – Hadde opptakskravene vært justert for10-15 år siden, ville lærerdekningen i hele landet vært vesentlig bedre enn i dag.

Publisert

Khrono meldte 24.7. at det hadde meldt seg over 700 søkere direkte til de lærerutdanningene som har fått dispensasjon fra karakterkravene, og som derfor tar opp studenter utenom hovedopptaket i regi av Samordna opptak.

Nå, to uker senere, kan UiT melde om 181 slike søkere til grunnskolelærerutdanningene i Tromsø og Alta, samt et tilbud i Narvik, og Nord melder om 82, til utdanningene i Bodø og Nesna (Levanger er ikke med her).

Betydningen av disse tallene blir klarere når de sees i forhold til det antall som har fått tilbud etter hovedopptaket, henholdsvis 103 og 78.

Men det er ikke alle som får tilbud som møter fram; i fjor var det på landsbasis 53 prosent på utdanningene for trinn 1-7, og 54 prosent på utdanningene for trinn 5-10. De lokale frammøte-tallene for UiT og Nord er noe lavere, typisk under 50 prosent, slik at vi, hvis hovedopptaket hadde vært det eneste, kunne forventet et frammøte på ca. 50 ved UiT og drøye 35 ved Nord.

Det vi ikke vet noe om, er 1) om alle de som har søkt lokalt, er kvalifisert, og 2) om det også her er slik at bare halvparten som får tilbud, møter fram.

Jeg har vanskelig for å tro at det er særlig mange søkere som ikke har vært klar over at man måtte ha bestått videregående skole for å kunne søke, og forenkler derfor, ved å sette antallet ikke-kvalifiserte til nær null. Da vil det gå tilbud til 180 ved UiT og 80 ved Nord.

Selv om det også for disse søkerne skulle være slik at bare halvparten møter fram, fremgår det UiT ville øke fra 50 til 140 frammøtte, altså nesten en tredobling. Nord ville øke fra fra 40 til 80, en dobling.

Men jeg vil anse det som rimelig å anta at dispensasjonssøkerne vil anse dette som sitt livs sjanse, slik at mer enn halvparten vil møte fram. Dermed vil frammøtet bli tredoblet (eller mer ved UiT) av hva det ville vært uten dispensasjoner. I vurderingen av dette må man huske at det kan melde seg flere søkere fram mot studiestart.

Dette er gledelig – men også tragisk, med tanke på hvor mange lærere vi har gått glipp av som følge av rasjoneringen av lærerstudenter fra 2005. Hadde man justert opptakskravene litt i ca. 2010 og/eller noe mer i ca. 2015, ville lærerdekningen, både i Nord-Norge og landet for øvrig, vært vesentlig bedre enn i dag. Det hadde ikke hjulpet på årets søkning, men ville gitt oss en bedre utgangsposisjon.

På landsbasis kompliseres situasjonen ved at de største institusjonene ikke har søkt dispensasjon fra karakterkravene. Samordna opptak har sendt ut tilbud til 1334 på lærerutdanningene for trinn 1-7, og 1018 til utdanningene for trinn 5-10. Frammøtetallene uten dispensasjoner ville derfor vært henholdsvis ca. 700 og drøyt 500. Disse tallene vil ikke tredobles, og neppe dobles, men vil øke vesentlig.

 

Powered by Labrador CMS