Ny skolestreik for klimaet
Fredag 24. mai blir det ny skolestreik for klimaet, skriver Natur og ungdom. De mener politikerne ikke har forstått alvoret i klimakrisen.
22. mars tok 40.000 norske barn og unge til gatene for et bedre klima. Nå varsler Natur og Ungdom, i samarbeid med politiske ungdomspartier og organisasjoner som KFUK-KFUM, Grønn Ungdom og Changemaker, ny skolestreik fredag 24. mai.
– Siden forrige streik har regjeringen svart med å invitere ungdom til en prat, men de har ikke kommet med ett eneste klimatiltak, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.
– Vi krever handling, sier han.
- Se bildene: Klimastreik fra Longyearbyen til Flekkefjord
Konkrete krav
Eiterjord lister opp skolestreikens krav til regjeringen. Det viktigste er at Norge slutter å lete etter olje og gass.
– Vi skal ikke stenge oljekranene over natten, men vi har funnet nok olja. Nå må vi starte på omstillingsjobben, sier han og legger til.
– Norge må sette seg høyere klimamål og få ned utslippene med en gang. Og bevilge mer penger til klimabistand, tilpasniner og tiltak i andre land.
Foreløpig er det planlagt streik i Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø, Stavanger, Skien, Haugesund, Hamar, Drammen og Kongsberg.
– Og vi regner med at flere kommer til de neste ukene, sier Eiterjord.
Han sier at de opplever at mange som deltok på forrige streik fortsetter å engasjere seg i klimasaken.
– Det var ikke en engangsting. Ungdommer er lei av at politikerne bare snakker.
Les også: Handal: – Engasjementet er noe voksne må ta innover seg
Håper på mindre fraværsdebatt
Forrige runde gikk debatten om fraværsreglene. Utdanningsforbundets leder Steffen Handal uttalte at lærerne måtte avgjøre hvorvidt elevene i videregående skulle få dokuementert fravær for å delta i klimastreiken. Mens Kuben-rektor Kjell Ove Hauge mente streiken betyr fravær, og at det var hans jobb å forvalte regelverket.
Denne runden håper Eiterjord på mindre fraværsdebatt og mer klimadebatt.
– Det er klimatiltakene det må handle om nå. Fraværsdebatten blir kjedelig. Klimamål er faktisk viktigere enn vitnemål, sier han, men legger til at noen timers streik ikke er avgjørende for de fleste av ungdommene.
– Og heldigvis har mange lærere sett at dette er en viktig sak for elevene, og at dette er et verdifullt engasjement.
Streiken den 24. mai er en global streik. Til nå er det varslet streik i 87 land, og 584 byer og tettsteder verden over.