KS og PBL med felles oppfordring:
Ber kommunene dekke private barnehagers ekstrakostnader til strøm og korona
Høye strømpriser og koronakostnader går hardt ut over budsjettene til private barnehager. Nå går kommuneorganisasjonen KS og Private Barnehagers Landsforbund (PBL) sammen om å be kommunene ta regningen så fort som mulig.
Strømprisene har vært skyhøye i vinter. I tillegg har pandemitiltak og høyt sykefravær ført til store kostnader for mange private barnehager.
I slutten av januar fortalte styrer Jarle Viken i Unneland barnehage i Bergen at de fikk en strømregning på over 50 000 kroner i desember, noe som tilsvarte halve strømbudsjettet for hele 2021.
– I tillegg til at strømregningen er ille i seg selv, så oppleves dette som en ekstra trøkk. Vi har stått i førstelinja i pandemien, og skal holde samfunnet i gang, og så får man denne i tillegg, sa Viken den gang.
– Krevende tid
PBL har ropt varsku om at mange private barnehager sliter med kombinasjonen av høye strømregninger og ekstraordinære koronautgifter. Nå har de blitt enige med kommuneorganisasjonen KS om å gå ut med en oppfordring til kommunene om å hjelpe barnehagene med de ekstraordinære kostnadene.
– Mange barnehager, både private og kommunale, er inne i en krevende tid med veldig høyt sykefravær og har derfor også merkostnader til overtid og vikarer. Regjeringen har sagt at merkostnadene for kommunene vil bli kompensert, men med dagens finansieringssystem skjer ikke det før om to år for private barnehager. Derfor er vi glade for at PBL er blitt enige med KS om felles anbefalinger om forskuttering av tilskudd til private barnehager, sier konstituert administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL i en felles pressemelding fra PBL og KS.
Barnehagelærer: – De vet for lite om hvordan hverdagen faktisk arter seg.
Peker særlig på de små private
Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, sier de er glade for å gi en slik anbefaling til hvordan kommunene kan håndtere problematikken med skyhøye strømpriser og koronakostnader.
– Dette kan skape en krevende økonomisk situasjon, særlig for noen mindre private barnehager. I denne veiledningen viser vi hvordan kommunene kan bidra til å løse dette, sier Helgesen i pressemeldingen.
Les også: I løpet av én uke var 23 500 barnehageansatte borte fra jobb – og det var før omikronbølgen.
Er et forskudd på tilskudd
I den felles anbefalingen står det at «PBL og KS er enige om å anbefale en høyere grad av samtidig finansiering for korona- eller strømrelaterte ekstrakostnader. Kommuner som har kjente merkostnader og følger anbefalingen, beregner og utbetaler en slik kompensasjon som forskuttering av tilskudd.»
Det er kostnadene i kommunens egne barnehager som ligger til grunn for tilskuddene til private barnehager. Men disse tilskuddene beregnes ut fra kommunens regnskap to år i forveien. Det vil si at ekstrakostnader de kommunale barnehagene har til strøm og korona i 2022, først vil påvirke tilskuddene til private barnehager i 2024. Anbefalingen fra KS og PBL er at disse ekstrakostnadene isteden gis som forskudd så fort som mulig.
Det betyr at det ekstra tilskuddet en kommune eventuelt gir til private barnehager nå for å dekke ekstraordinære kostnader, vil bli trukket fra det framtidige tilskuddet til disse private barnehagene i 2024.