Enighet om overgangsordning for lærere
Erfarne lærere som ikke oppfyller de nye kompetansekravene, får fortsette å undervise fram til 2025. Regjeringen har gått med på Venstres forslag til løsning på striden.
– Vi håper dette kan skape ro rundt saken. Nå lager vi en overgangsordning som gjelder den enkelte lærer, sier Venstres Iselin Nybø til NTB.
Hun hadde møter med blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) natt til lørdag for å finne en løsning før utdanningskomiteen på Stortinget skal avgi sin innstilling tirsdag.
Løsningen ble kunngjort av Venstre-leder Trine Skei Grande på partiets landsstyremøte lørdag.
Tettere oppfølging
– Vi er enige om at kompetansekravene blir stående, men vi lager en bred, generell dispensasjon som lukkes etter ti år, bekrefter statsråd Røe Isaksen.
– Samtidig skal vi følge opp kommunene enda tettere enn i dag for å sikre at de gjør det vi ønsker, nemlig tilbyr lærerne videreutdanning, legger han til.
Han mener denne overgangsordningen blir enkel å forholde seg til, både for lærerne og kommunene.
Stortinget besluttet i juni i fjor å øke kravene til faglig fordypning for norske lærere. Regelverket krever blant annet at lærere i grunnskolen må ha fordypning i matematikk, norsk og engelsk. Mange erfarne lærere har ikke tilstrekkelig utdanning til å oppfylle kravene, men de kan nå fortsette å undervise, samtidig som de skaffer seg utdanningen som trengs.
«Avskiltet»
Regjeringen gikk først inn for en unntaksordning som gjorde at kommunene kunne gi dispensasjon, men det har likevel skapt usikkerhet om hvem som får fortsette i jobben de har hatt i mange år.
– Lærere har følt seg avskiltet, de har vært redde for at man vil velge en nyutdannet framfor en med lang erfaring, påpeker Nybø.
Nå får altså den enkelte lærer en frist til 2025 på å skaffe seg kompetansen som kreves. Nybø håper flere partier vil slutte seg til denne løsningen, selv om det nå er flertall i saken med Venstres, Høyres og Frps støtte. (©NTB)