Søker lærere til forskningsprosjekt om korona-smitte
Forskere ved Oslo Universitetssykehus vil gjerne ha med flere lærere i skoler- og barnehager i studie om hvordan korona-viruset sprer seg.
– Lærere er en viktig yrkesgruppe for oss å se nærmere på. Kanskje har lærere, som jobber så tett med barn, et veldig robust immunforsvar. Vi ønsker å vite mer om hvordan korona-smitten arter seg blant dem, sier lege og forsker Arne Søraas.
Sammen med sine kolleger ved Mikrobiologisk avdeling og arbeidsmedisinere ved Oslo Universitetssykehus er han godt i gang med studien «Risiko for å bli smittet av koronavirus i Norge – på arbeidsplassen og i samfunnet».
Studien baserer seg på at deltagerne i første omgang fyller ut et spørreskjema som kartlegger deres risikofaktorer for koronavirussmitte. Deretter blir deltagerne fulgt opp med nye, kortere spørreskjema, for å sjekke hvordan det går med dem, og hvordan vanene endrer seg over tid.
Enkelte kan også få forespørsel om de ønsker å avgi blodprøve eller la seg teste for viruset.
Les også: Handal: Bekymret for smittevernet i barnehagene
Barns rolle i spredningen
Selve spørreskjema-delen gjøres digitalt, med en helt ny løsning der man kan signere samtykkeskjema ved hjelp av bank-id. Studien er godkjent av etisk komité og Personvernombudet ved Oslo Universitetssykehus og registrert i ClinicalTrials.
– Det vi gjør er å se på hvordan korona-viruset sprer seg i befolkningen, i samfunnet generelt, og blant noen yrkesgrupper. Vi ser på hva slags vaner folk har, og hvilke smittevernsregler som er innført ved deres arbeidsplasser og sammenligner de få som får viruset, med kontrollgrupper, forklarer Søraas.
Det er allerede rundt 110.000 personer som har svart på det første spørreskjemaet, deriblant 22.000 helsepersonell. Men foreløpig bare cirka 2000 lærere.
Nå håper Søraas flere vil bli med.
– Ingen vet jo helt sikkert hvilken rolle barn har når det kommer til spredningen av koronaviruset. Derfor hadde det vært nyttig for oss å ha med flere av dem som har nærkontakt med barn og unge i hverdagen, sier han.
Les også: Slik skal de holde barnehager og skoler smittefrie
Raske svar
– De fleste lærere har jobbet hjemmefra de siste ukene, men skal tilbake til skoler og barnehager om et par uker. Hva gjør det for studien deres?
– Vi vet som sagt lite om hvordan epidemien har utviklet seg blant norske barn. Sannsynligvis var den størst den siste uken før skoler og barnehager stengte, og da var lærerne blant dem som ble mest eksponert. Om vi får med flere lærere i studien, vil det bli mulig for oss å se på hva som skjer når man går fra en hverdag der man har vært hjemme og i kontakt med få personer, og tilbake til klasserom og barnehager. Ved at elevene skal vende gradvis tilbake, kan vi også følge utviklingen av smitten etterhvert som stadig flere skal møtes.
Søraas forteller at de håper å kunne gi noen svar raskt.
– Målet er å kunne si noe om smitte, sykdom og risiko for ulike yrkesgrupper, deriblant lærere. Vi vil kunne si noe om hva slags type eksponering som er assosiert med å bli syk, og forhåpentligvis komme med konkrete smittevernsråd. Om det viser seg at munnbind vil være det som skal til for at skolene skal holde åpne for eksempel, vil jeg tro det blir innført samme dag. Vi er allerede i gang med å analysere de første resultatene fra de som har svart allerede.
Testing av deltagere
– Vil dere gå ut med funn underveis?
– Dette er en vitenskapelig studie, så vi kan ikke offentliggjøre data før vi publiserer dem, men vi sitter og skriver på vår første artikkel nå. Og finner vi data som vi tror er viktige for myndighetene vil vi kommunisere dem til helsedirektoratet og folkehelsemyndighetene, sier Søraas.
Forskerne ved Oslo Universitetssykehus jobber også hardt for at flere skal kunne bli testet, slik at de skal få sikre data på hvor mange som faktisk er smittet.
– Helsepersonell testes i mye større grad nå enn resten av befolkningen, men testregimet kommer til å endre seg, etterhvert vil alle med symptomer kunne bli testet. Vi jobber også for å få på plass en egen testing av alle i studien som har symptomer. Det håper jeg vi lykkes med etter påske.
Dersom du ønsker å delta kan du bli med via nettsiden www.koronastudien.no.