Frank Aleksander Bræin, leder for Pedagogstudentene.Foto:Chris-Håvard Berge
Pedagogstudentene om ny krisepakke: Bare delvis fornøyd
Norske studenter var rasende etter at regjeringen bare ville hjelpe dem med mer lån og forskuddsutbetaling av støtte. Nå har Stortinget tatt grep, men de burde tatt i mer, mener Pedagogstudentene.
– Det er bra at stortinget har lyttet til studentene. Vi tenker at det er en god forbedring, men vi skulle sett at hele lånet ble dekket, sier leder for Pedagogstudentene, Frank Aleksander Bræin.
Annonse
Etter forhandlingene på Stortinget om regjeringens tredje krisepakke ble det tirsdag klart at det blir lagt ekstra penger på bordet for studentene.
Avtalen mellom regjeringspartiene og opposisjonen innebærer at det brukes én milliard kroner på å gjøre om ekstralån til stipend, mot dokumentert inntektsbortfall. Å gjøre om alt ville imidlertid kostet omkring tre milliarder kroner. Både SVs Kari Elisabeth Kaski og Aps Torstein Tvedt Solberg uttrykte begge at de er tilfreds med løsningen som nå foreligger.
– Jeg er glad for at vi kan vedta en studentmilliard, hvor vi omgjør en del av det lånet regjeringen har sagt at studentene skal få, til stipend, sier Kaski.
– Det er en stor seier at vi gikk fra 0 til godt over 30 prosent stipendandel, selv om det ikke er en optimal løsning, sier Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg.
Annonse
Risikerer å ikke få foreldrepenger
Pedagogstudentenes leder derimot, er bekymret for de studentene som faller utenfor krisepakkas betingelser, for eksempel nybakte foreldre som også studerer.
– Nå må vi sette oss ned og se hva dette faktisk innebærer for studentene. Det er mange studenter som fortsatt vil falle utenfor, for eksempel de som mister tilgang på andre type støtteordninger fordi inntekten faller bort, sier Bræin.
Elisabeth Wirkola, lærerstudent og medlem av Pedagogstudentenes lokalstyre i Alta gir eksempler på studenter som nå kan få det tøft økonomisk.
– Om det er noen studenter som nå er gravide, eller som blir det, så vil mange av dem ikke ha mulighet til å jobbe de seks av ti månedene man må for å få foreldrepenger, sier hun.
For at både mor og far skal få permisjon, må begge ha opparbeidet seg rett til foreldrepenger. Wirkola er bekymret for hvordan dette vil påvirke studenter med barn sin økonomi.
– For dem vil jo problemene vare også etter at krisa er over.
Etter forhandlingene på Stortinget om regjeringens tredje krisepakke er det klart at det blir lagt ekstra penger på bordet for studentene.