– Dette er en vinn-vinn-situasjon for hele bydelen, sier Christian René Wold.
Han er veileder og koordinator for de åtte gutta i vaksinevaktlaget og legger vekt på viktigheten av å få sysselsatt unge voksne. Det blir færre unge som går rundt uten å ha noe å ta seg til, med alt det kan medføre. Ungdommene kommer seg opp om morgenen og tjener penger på lik linje med andre arbeidstakere, som en forberedelse til det vanlige yrkeslivet.
De gjør en innsats for samfunnet i en meningsfull jobb. De eldre, som skal vaksineres, slipper å grue seg for hvordan de skal klare å finne fram. Ungdommene tar godt vare på dem hele veien, og bydel Sagene håper å inspirere andre bydeler til å gjøre noe tilsvarende.
– Dette er en del av prosjektet «Ungt Samvirke» som drives av bomiljøtjenesten i bydel Sagene. Det er tilfeldig at det bare er gutter her på vaksinevaktlaget. Jentene vi har i prosjektet nå, har valgt å jobbe i grunnskolen, sier Christian René Wold.
I tillegg til koordinatoren møter vi Ruben Erichsen (19) og Mohammed Ahmed (20). Gutta forteller at de stortrives som trivselsvakter. Vaksinasjonene foregår nå i tredje etasje i Bjølsenhallen.
– Mange eldre har problemer med trappene, og en del synes det kan være litt skummelt å ta heis alene, sier Ruben.
– Når vi tar heisen sammen med dem, glemmer de fleste å være redde, og det er utrolig hvor mye som kan bli sagt i løpet av en liten heissamtale.
Ruben forteller at han er vant til å være sammen med mormor i Bergen, og at han hjelper farmor og farfar med mye. Han trives sammen med eldre mennesker, men ser ikke besteforeld-rene på grunn av koronapandemien.
Les denne: – Mødre stoler ikke på yrkesfag
Mohammed har ikke sett bestemor siden han flyttet fra Somalia som sjuåring. Han synes det er fint å hjelpe de eldre.
– Det er ekstra mange ensomme eldre akkurat nå, og det virker som de setter pris på å prate litt. Jeg opplever at det er vel så viktig å lytte som å snakke selv. Når de spør om ting angående koronavaksinen, gir vi dem faktaopplysninger. Vi prøver selvfølgelig ikke å påvirke noen den ene eller andre veien, sier Mohammed.
Sikkerheten først
«Gutta på asfalten», som de liker å kalle seg selv, ble kurset av prosjektleder Christian før de fikk begynne som trivselsvakter. Christian har jobbet med sikkerhet siden 1991, og har tro på å gi unge voksne samfunnsnyttige jobber. De fikk blant annet opplæring i de daglige rutinene, og hvordan de skal møte de eldre på en respektfull måte og alltid svare høflig og hyggelig. Dessuten må de vite hva de skal gjøre hvis noen faller ned trappen eller sklir på asfalten utenfor.
– Det er også en forutsetning at trivselsvaktene kan nok om covid-19 og vaksinene til å trygge de som er engstelige for sprøyten, sier Christian.
– Jeg er veldig fornøyd med innsatsen til gutta. Noen hadde litt innkjøringsproblemer, som å stå opp om morgenen, men de skjønte fort at det er forventet og påkrevet at alle møter presis på jobb.
Christian forteller at de ansatte i bydel Sagene driver prosjektet «Ungt Samvirke», der de prøver å finne en passende jobber for unge voksne som av ulike grunner ikke har noe tilbud på dagtid. De samarbeider tett med tiltakskonsulenter i Nav og med videregående skoler. På denne måten prøver de å hanke inn de som ellers lett kan havne utenfor. Vaksinevaktlaget er en del av prosjekt «Ungt Samvirke».
– Gutta er aldri alene på jobb her. Når ikke jeg er til stede, er ungdommenes arbeidsleder til stede. Vi er svært opptatt av at alt skal gå trygt og riktig for seg, sier Christian.
– Det er også en sikkerhet for gutta å vite at de alltid har en voksen å spørre, hvis det skulle oppstå situasjoner de ikke vet hvordan de skal takle.
Christian forklarer at trivselsvaktenes oppgaver blant annet er å opprettholde orden i køen av ventende, følge dem som er dårlige til beins, inn til vaksinestasjonen, hjelpe folk inn og ut av taxier, sørge for at folk får med seg sine hjelpemidler og eiendeler, og passe på at alle smittevernregler blir fulgt nøye hele veien. Dessuten må de lære seg å jobbe i team.
Gutta kjente hverandre ikke fra før av, de kjente ikke lederne, og samarbeidsvilje og -evne er viktig. Det har foreløpig kun vært vaksinering på dagtid. Men når flere vaksiner blir tilgjengelige, legges det opp til at vaksinesenteret også skal være i drift på ettermiddag og kveldstid. Da blir det flere skift på trivselsvaktene.
– Vi i bomiljøtjenesten mener et samvirke mellom bydel, de ansatte ungdommene og frivillige gir en bedre kvalitet på vaksinasjonssenteret, sier Christian René Wold, som legger til at det er mange voksne som gjør en frivillig innsats her.
Tenker økonomi
Ruben har hatt småjobber mens han gikk på skolen, blant annet i barnehage og som vekter. Han ble ferdig på linjen medier og kommunikasjon på Elvebakken videregående våren 2020, og søkte jobb mens han venter på militærtjeneste som starter på Madlamoen i april.
– Jeg er sosial av natur og liker å hjelpe andre, så jeg var kjempeglad da jeg fikk jobb som trivselsvakt her, sier Ruben.
– Jeg liker de gode rutinene med å stå opp tidlig for å være på jobben klokka 08.30. Det er mye mer givende enn å sove bort halve dagen.
Det var ikke enkelt å få jobb uten utdannelse, selv om Ruben regner seg selv som seriøs og arbeidsom. Nå har han jobbet i bydel Sagene i seks uker, og her blir han til han reiser til Stavanger. Ruben gleder seg til å begynne i Luftforsvaret, og ser for seg muligheten til å ta utdannelse i militæret.
– Det er supert at jeg får spart opp litt penger nå, og tar jeg utdannelsen i militæret, slipper jeg helt unna studielån, sier Ruben, som tenker han kanskje vil bli brannmann.
Fikk ikke læreplass
Mohammed gikk vg1 elektro, men fikk ikke lærlingplass. Han byttet til påbygg for å få generell studiekompetanse, og fullførte før han bestemte seg for å ta et friår. Mohammed har også tidligere jobbet i Oslo kommune, blant annet i fritidsklubber. Dessuten startet han et bakeri sammen med fem andre, men de måtte gi seg etter en stund.
– Det er perfekt for meg å jobbe som trivselsvakt fram til sommeren. Jeg har ikke bestemt meg, det er mulig jeg tar et friår til, eller jeg begynner å studere til høsten, sier Mohammed, som tenker på å bli sosionom.
– Jeg kommer godt overens med alle, både lederne, kollegene, sykepleierne og de eldre, og jeg liker å jobbe blant mennesker. Denne jobben er uansett en fin erfaring å ta med seg videre.
Mohammed tok vekterkurs høsten 2020, men koronapandemien gjorde det vanskelig å få jobb. Han hadde ikke lyst til bare å sitte hjemme og vente, han ønsker å bidra til å gjøre Sagene bydel enda bedre.
– Dessuten håper jeg å kunne ta lappen snart, og da kommer pengene jeg tjener her, godt med, sier Mohammed og smiler.