Massetesting i Oslo-skolen:
Fikk koronatestene i 56.800 deler
Koronatestene til elever og ansatte ankom Edvard Munch videregående skolen som 56 800 enkeltdeler som skulle puttes ned i 1420 små plastposer innen mandag. Da fikk rektor Ellen Lysne hetta.
Det store spørsmålet rektor stilte seg var hvordan det var forventa at de 56.800 enkeltdelene som skolen fikk onsdag 1.september skulle havne i posene innen mandag 6. september, når de skal i gang med massetestingen.
På Facebook fikk hun ut noe av frustrasjonen:
" NÅ HOLDER DET! Fikk Covidtestene til skolen i dag .... 1 250 elever + 170 ansatte = 1 420 2 tester i uka i 4 uker = 11 360 Gled dere ..... testsettene kommer som byggesett inkl. klistremerke ... 5 deler .... 56 800 deler skal fordeles i 1420 små plastposer! - godt vi har lite å gjøre..."
Les også: Korona utvida lærerrollen
Fikk jobb i en fei
Lysne har roa seg noe når Utdanningsnytt tropper opp på Edvard Munch videregående skole fredag. På lageret bak rektorkontoret sitter nemlig tre karer og pakker testremediene i plastposene. En av dem er Alvin Ording, som gikk ut fra skolen i vår, men var en snartur innom på gamle trakter i går.
– Da greip en av mine tidligere lærere tak i meg, og jeg gikk ut med en jobb, sier han tilfreds.
De to andre pakkerne, Alexander Anderson og Michael Helborg har små deltidsstillinger ved skolen, og synes også det er greit med et ekstra engasjement.
Hvor mange poser de har pakka har de mista tall på, men de lover rektor på tro og ære at de skal være ferdig til mandag og første testrunde med de nye reglene.
Ellen Lysne var i utgangspunktet glad for de nye koroarutinene med massetesting på skolen. Det vil spare de ansatte for masse tid og omtanke brukt til smittesporing og karantenetilpassing. Men forskrekkelsen var stor når testutstyret ankom som byggesett.
– Jeg aner ikke hva de har tenkt, de som sendte oss utstyret på denne måten, sier hun.
Snur oss kjapt
Som rektor har hun ansvar for testutstyr til 1250 elever og 170 ansatte.
– Vi er jo blitt vant til å snu oss kjapt og finne løsninger i denne tida. Vi klarte det denne gangen også, sier Ellen Lysne. Lønn til pakkerne tar hun fra de ekstra koronamidlene som skolen har fått.
Randi Hagen Eriksrud, kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo sier at det er Helsedirektoratet som sender ut testene til Utdanningsetaten. Så blir de distribuert videre derfra.
– Mange skoler har ansatt pakkere. Vi i Utdanningsetaten har også ressurser som vi kan sende ut til skoler dersom de ikke har egne ressurser til å pakke. Vi har fortsatt kapasitet om noen trenger hjelp, sier hun.
Dette er ifølge Randi Hagen Eriksrud kommunisert på intranett og i etatens «Koronainformasjon», der det legges informasjon om pandemien.
Gjøre det enkelt for skolene
– Vi er opptatt av å gjøre dette enkelt for skolene, samtidig som vi jobber med korte tidsfrister. Skoler kan bruke koronaverter, de kan leie inn folk sjøl eller vi kan komme og pakke for dem. Det er synd hvis ikke informasjon om at vi kan hjelpe til er kommet fram til alle. Men ta kontakt så hjelper vi, sier Randi Hagen Eriksrud.