UDF Oslo støtter nye smittetiltak – men vil helst ha fjernundervisning før jul
Leder i Utdanningsforbundet i Oslo støtter beslutningen om å innføre rødt smittevern-nivå i ungdomsskolene i hovedstaden. De mener også fjernundervisning før jul kan trygge lærerne på at de ikke er smittet før ferien.
– Jeg mener det er klokt at man innfører rødt smittevern-nivå i ungdomsskolene nå. Vi har fått mange henvendelser fra våre medlemmer som er bekymret for smittesituasjonen på skolene. Dette er en måte å anerkjenne lærernes situasjone på også, sier leder i Utdanningsforbundet Oslo, Aina Skjefstad Andersen.
Mandag ble det klart at byrådet innfører rødt nivå også i ungdomsskolene i hovedstaden. Det er allerede innført rødt nivå ved de videregående skolene.
– Vi ser at mange skoler i Oslo som har smitte både blant ansatte og elever, et betydelig antall elever og lærere er i karantene. Vi kan ikke risikere at smitten sprer seg blant ungdommer mens resten av samfunnet er stengt ned, sa byrådsleder Raymond Johansen på pressekonferansen.
Så langt i høst har elever og lærere ved 120 skoler i Oslo vært i karantene i høst.
Les også: Utdanningsforbundet mener lærernes trygghet er glemt i smittevernrapport
– Må begrunnes
Selv om Skjefstad Andersen er godt fornøyd med grepene som tas nå, mener hun både politikere og helsemyndigheter har en vei å gå når det kommer til hvordan de begrunner tiltakene de gjør i skolene.
– Vi har hele tiden vært opptatt av å støtte om under det helsemyndighetene sier om smitte i skolene, men det er mange lærere som opplever at de ulike tiltakene ikke begrunnes godt nok. Det gjør at det blir en utfordring å stole på at tiltakene er gode nok, sier hun.
– Det vil helt sikkert være lærere som nå undrer seg over hvorfor man ikke innfører rødt nivå også på mellomtrinnet, i hele skoleløpet, eller i barnehagene.
Les også: Barnehagene må få rødt nivå og begrenset åpningstid
Vil ha fjernundervisning før jul
Utdanningsforbundet i Oslo har selv foreslått at det blir fjernundervisning en uke eller to før jul, for å sikre at både elever og ansatte kan føle seg trygge på at de ikke er smittet når de skal møte familiemedlemmer i julen.
– Vi har tatt dette opp i møter med ledelsen i Utdanningsetaten og senest i et møte tilknyttet korona-situasjonen på fredag. Men svaret har vært at det er etatens ledelse skeptiske til av hensyn til de sårbare barna, sier Skjefstad Andersen.
– Det er selvsagt viktig at disse elevene ivaretas, men den organiseringen man har nå kommer heller ikke nødvendigvis de sårbare barna til gode. Mye sykdom og karantener kan gå utover hvilket tilbud de får. Vi har sett mange eksempler på spesialpedagogene settes inn som vikarer for lærere. Det rammer nettopp disse barna .