Oslo-rektor håper skolene ikke stenger
Heldigital undervisning hjemme vil ikke kompensere det behovet elevene har for å gå fysisk på skolen, mener rektor ved Tøyen skole.
– Jeg er bekymret når barn mister mulighet til å komme på skolen, sier Hilmar Flatabø, rektor ved Tøyen skole i Oslo.
Flatabø og resten av Oslo-rektorene venter nå på beskjed fra byrådet i hovedstaden. Det er varslet at nye og strengere smittevernstiltak vil bli presentert for befolkningen i hovedstaden i ettermiddag.
Byen er allerede hardt rammet av tiltakene, og når det nå skal strammes inn er det mange som forventer at det er skoler og barnehager som rammes. Det bekymrer rektor ved en av skolene på østkanten i Oslo.
– Skolegang innrammer livet til barn på en god måte, og er den kanskje den viktigste arenaen for det sosiale livet til barna, sier Flatabø.
Les også: Redd Barna advarer mot skolestenging i Oslo
Les også: Smitten sprer seg – skoler settes på rødt nivå i flere kommuner
– Elever har behov for å gå fysisk på skolen
Flatabø har også tidligere tatt til motmæle mot skolestenging, første gang kort tid etter at skolene ble stengt i mars i fjor. Da Utdanningsnytt intervjuet ham igjen i mars i fjor uttalte han at hans advarsler dessverre slo til.
– At skolen ble stengt helt ned, ser vi i etterkant har vært uheldig for noen av våre elever. Elevene ville gjerne komme tilbake. De syntes det var dumt ikke å få gå på skolen, sa Flatabø.
Nå sier Tøyen-rektoren at han er trygg på at lærerne kommer til å klare å følge opp elevene faglig, men han advarer like fullt.
– Jeg vet at lærerne og andre ansatte kommer til å følge elevene godt opp, og vi vil gi mye spesialundervisning og særskilt norskopplæring, også på Teams, sier han.
– Men det sosiale får man ikke kompensert for. Heldigital undervisning hjemme vil ikke kompensere det behovet våre elever har for å gå fysisk på skolen.
Rektor for stenging
En av hans kolleger, rektor ved Bjøråsen skole, Rachid Sealiti, mener det vil være klokt å stenge skolene en periode for å få oversikt over smittesituasjonen.
I uke 10 ble over 5.000 elever i Osloskolen satt i karantene. Bjøråsen skole på Romsås måtte stenge etter å ha registrert smitte på sju av ti trinn. Sealiti forteller at situasjonen på skolene i bydel Grorud er uoversiktlig.
– Jeg har kontakt med rektorene i Grorud og de føler på det samme, og er i samme situasjon som oss. Jeg tror nok at de ønsker nedstenging av skoler for å bedre oversikt og kontroll, sa Sealiti til NRK tidligere mandag.
Rett til et trygt arbeidsmiljø
Leder for Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, sier til NTB at hun mener beslutningstakerne i hovedstaden ikke har greid å balansere elevenes og lærernes interesser de siste månedene.
– Jeg opplever at det har vært et sterkt fokus på elevenes rett til opplæring. Vi er også veldig opptatt av det, men skulle ønske at de ansattes rett til et trygt og godt arbeidsmiljø fikk et større fokus og mer oppmerksomhet, sier hun.
Til Utdanningsnytt er Skjefstad klar på at de forventer at byrådet tar hensyn til at de ansatte har rett på en trygg arbeidssituasjon.
– Mener du det vil være riktig å stenge skoler og barnehager nå?
– Jeg er ikke smitteekspert, men utrygge lærere gagner verken arbeidsmiljø eller elevenes læringsmiljø. Vi må imidlertid forholde oss til helsemyndighetene og myndighetene, men er selvfølgelig opptatt av at hensynet til de ansattes arbeidsmiljø og arbeidsmiljølovens bestemmelser også trekkes med i vurderingene til byrådet.