Oslo-lærerne får bruke munnbind i klasserommet
Mandag 19. april får alle elever i Oslo vende tilbake til skolene. Samtidig åpner byrådet opp for bruk av munnbind for lærerne også i klasserommet.
– Smittetallene har gått ned de siste to ukene, fra et veldig høyt nivå, men det er ingen tvil om at smittesituasjonen fortsatt er alvorlig, sa byrådsleder Raymond Johansen da han åpnet pressekonferansen onsdag.
Der var han raskt ute med å si at de har fått mange advarsler mot å slippe opp for tidlig. Men han understreket også at de gleder seg over smittenedgangen.
– Det ser ut til at vi også har klart å slå ned den tredje smittebølgen i Oslo, sa han og roste innbyggerne for innsatsen.
– Nå er målet at vi aldri skal komme tilbake til et så høyt smittenivå igjen. Det kommer til å kreve mye av oss. Vi må holde igjen. Vi skal ikke snuble på oppløpssiden, sa Johansen.
Les også: Ingenting i veien for at lærere eller elever bruker munnbind i skolen
Beholder tiltak
Tirsdag lanserte regjeringen en lettelse for mange av de nasjonale tiltakene. Men disse lettelsene gjelder ikke for Oslo.
– I likhet med mange andre kommuner i Norge må vi fortsatt ha strengere tiltak i Oslo. Det er helt avgjørende for at vi på nasjonalt nivå skal holde kontrollen. Det er ikke forsvarlig å åpne Oslo nå, Raymond Johansen.
Byrådet har besluttet å videreføre tiltakene i Oslo i ytterligere to uker til den 29. april.
Det betyr blant annet:
- Fortsatt anbefaling om to meters avstand.
- Fortsatt stengte fritidsaktiviteter for barn og unge.
- Skjenkeforbud.
- Forbud mot arrangementer.
- Og forbud mot besøk av flere enn to personer i eget hjem.
Men det blir lettelser for skoleelevene i hovedstaden.
Munnbind i klasserommet
Fra mandag 19. april kan alle elever igjen vende tilbake til skolen. Det samme gjelder elevene i voksenopplæringen.
Elever i ungdomsskolene, i videregående og på 5.- 7. trinn i utsatte bydeler har hatt heldigital skole siden 17. mars.
– Det er godt å kunne si at vi åpner skolene igjen for disse elevene, sa byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV).
– Men vi har valgt å tolke smittevernveilederne strengt. Vi må unngå karantener og mer smitte. Derfor kjører vi ut store mengder munnbind til skolene.
Byrådet tillater nå bruk av munnbind i klasserommet for de lærerne som ønsker det.
Munnbind kan også brukes av ansatte i barnehagene, men ikke når de er sammen med barna.
Negative effekter av stenging
– Barnehagene kan også vurdere å redusere åpningstidene ytterligere dersom det er nødvendig for å følge de strenge smittevernveilederne, sa Thorkildsen, som advarer mot bruk av vikarer.
– Vikarer betyr flere kontaktpunkter og fare for smitte.
Oslo-skolene har også fått mulighet til å hente inn koronaverter. Vertene skal følge opp at reglene blir fulgt.
– Målet er at vi skal få en så normal hverdag som mulig, sa Thorkildsen.
– Men vi er langt unna normal drift. Rødt nivå betyr mindre barne- og elevgrupper, kortere dager, karantener og mer hjemmeskole.
På spørsmål fra TV2 om hvorfor de lar elevene vende tilbake når smitten var så stort blant disse aldersgruppene svarte Thorkildsen at FHI nå er mindre tydelig på at stengte skoler har betydning for smittespredningen.
– Vi må også gjøre en enda strengere vurdering av hvilke negative konsekvenser det har å stenge skoler nå, fordi effekten er veldig sterk for dem. Stengte skoler og barnehager har sterk negativ effekt for barna. Regelverket sier at vi skal at vi skal ta det med i vurderingen, og at vi skal gjøre det jevnlig, sa Thorkildsen.
Mer testing - mer karantene
Oslo øker også testingen blant elever og ansatte. Det vil, advarte Thorkildsen, føre til mer karantener.
– Det kan også bety stenging av enkeltbarnehager eller enkeltskoler. Men det er viktig for å avdekke smitte, og for at vi fortsatt skal kunne holde skolen åpne, sa hun.
Byråden roste også Oslos elever for deres innsats.
– Jeg er utrolig stolt av dere. Dere har gjort det dere kan for å motivere dere selv og andre i en utfordrende tid.
I første omgang gjelder rødt nivå i to uker til, men ifølge Thorkildsen må elever, lærere og foresatte være forberedt på at det kan være utover våren.