Videregående skoler i Oslo over på rødt nivå innen onsdag
De videregående skolene i Oslo skal tilbake på rødt nivå.
Det melder NRK.
Det er flere rektorer som bekrefter dette overfor NRK. De skal ha fått beskjed om at Raymond Johansen vil si mer om dette på en pressekonferanse søndag.
Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg bekrefter overfor NTB at FHI har anbefalt rødt nivå på de videregående skolene i Oslo slik situasjonen er nå.
– Vi er veldig opptatt av at skolene ikke skal stenges. Da er rødt nivå veldig mye bedre. Så vil vi så fort som mulig gå over på gult igjen. Men i denne situasjonen ser vi at skolene blir svært sårbare, sier hun.
Smitterekord i Oslo
De videregående skolene i hovedstaden gikk til gult nivå mandag 15. februar, etter å ha vært på rødt nivå siden 10. november. Da var smittenivået på vei ned.
Nå går imidlertid smittetallene i motsatt retning. Fredag var det ny smitterekord i Oslo med 245 registrerte tilfeller på én dag. Det er 112 flere smittede enn dagsgjennomsnittet for de foregående syv dagene, som er på 133.
Ifølge coronastatistikken til Oslo kommune er dette det høyeste tallet siden begynnelsen av pandemien.
Munnbindpåbud
Smitterekorden bekymrer assisterende helsedirektør Espen Nakstad.
– Situasjonen er jo vanskelig fordi smitten har økt de siste dagene. Det er grunn til å mistenke mer av disse virusmutasjonene som er mer smittsomme. Det er mest smittede registrert på en dag så langt i pandemien, sier Nakstad til VG.
Fredag uttalte direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, at de vurderer munnbindpåbud i skolen.
– Vi ser nå dessverre en økning i smittesituasjonen flere steder i Norge. Vi har flere verktøy i verktøykassen for å slå ned smitten. Et av flere tiltak som vurderes nå er bruk av munnbind på skoler blant lærere og de eldste elevene i områder med mye smitte, og om meteren i enkelte situasjoner i samfunnet må dobles. Vi er avhengige av å forsterke arbeidet med testing og smittesporing, men det kan bli nødvendig å skjerpe smitteverntiltakene ytterligere, skrev Guldvog i en e-post til Utdanningsnytt.