Koronasmitte kan føre til mer bilskyss til skolene
NAF og Trygg Trafikk advarer om at det kan bli flere som kjører barna til skolen nå som smittetallene øker for korona. Rådet er å forberede seg på skoleveien.
NAF og Trygg Trafikk er forkjempere for at alle som kan, går eller sykler til skolen, men noen elever er avhengig av skyss, og eskalerer koronasituasjonen, kan det gå utover bruk av skolebuss og annen offentlig transport.
– Mange som blir kjørt, skulle nok ønske at de kunne sykle eller gå, men det er ikke trygt eller det er for langt. Hvis bussen nå utgår, står man igjen med bilen som eneste måte å komme seg til skolen på, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ingunn Handagard i NAF til NTB.
Gult nivå
Fra mandag er Norge på gult risikonivå, som blant annet betyr at offentlig transport til og fra skole bør begrenses, men at de som er avhengig av skoleskyss, kan ta buss eller annen transport.
Hvis en konsekvens blir flere biler som kjører elever, er det ifølge Handagard viktigere enn noen gang å få på plass droppsoner rundt alle skoler.
– Det mangler ennå slike soner mange steder, og der det heller ikke er fortau eller gangvei, føles det utrygt å sette barna av et stykke unna, sier hun.
Farlige voksne
NAF og Trygg Trafikk anbefaler alle som ser seg nødt til å kjøre til skolen, å parkere 200–300 meter unna og gå sammen med barna det siste stykket. Hensikten er å unngå kø og trengsel rett utenfor skolen.
De mest utsatte ved skolen er de minste, som også er de minst erfarne. De synes ikke like godt som voksne og blir lettere distrahert.
– Barn oppfatter trafikk helt forskjellig fra det voksne gjør. For dem er det vanskelig å bedømme om en bil står stille, eller om den er i bevegelse, og stiller du deg på førsteklassingens nivå, vil du se hvor vanskelig det er å få overblikk og oversikt hvis mye skjer i trafikkbildet, sier Handagard.
Foreldre med hastverk kan ofte skape farlige situasjoner når de henter og leverer, særlig hvis de fikler med mobiltelefonen i tillegg.
Planlegg nå
Opplæringssjef Ragnhild Meisfjord i Trygg Trafikk sier de har svært god erfaring med å utvikle såkalte hjertesoner, trygge soner rundt skolene med liten eller ingen trafikk, men det krever samarbeid og planlegging mellom skoleeier, skolens ledelse, FAU og eier av veien.
– Hvis bilen er eneste måte å komme seg til skolen på, må man se på hvordan trafikksikkerheten kan økes. Vi ser store forskjeller rundt om i landet, så det er viktig at man gjør lokale vurderinger. Å bli enig om en hjertesone eller en droppsone alle overholder, er en prosess som tar tid, sier Meisfjord.
Hun legger til at den usikre koronasituasjonen dessverre ikke ser ut til å gå over med det første.
– Det er veldig lurt å komme i gang med å få på plass sikre soner rundt skolene med en gang. Det er viktig å tilrettelegge for trygge skoleveier for alle, rett og slett fordi å gå eller sykle til skolen – fysisk aktivitet – er viktig, sier hun.
Trygg Trafikk håper koronafasen kan bidra til at flere går eller sykler, heller enn å bli kjørt. Det krever foreldre som motiverer og er god forbilder for barna.
Øv i helga!
For dem som har sin første skoledag til uka, anbefaler både NAF og Trygg Trafikk å øve på skoleveien i helga.
– Å gå eller sykle til skolen kan både være sosialt og god avkobling for barna og de voksne som følger dem. Det er viktig å beregne litt godt tid, ikke stresse om morgenen, og se hvor mye tid man trenger på å gå, sier Handagard.
Meisfjord minner om at når små barn skal gå til skolen, har de et annet tempo enn travle voksne.
– Øv, så de vet hvor de skal, velg den tryggeste veien. Det er ikke alltid den korteste. Barna er også på oppdagelsesferd, det er en fin start på dagen hvis man ikke har dårlig tid og i stedet har tid til den gode samtalen, sier hun.
(©NTB)