Amanda fra Tromsdalen skole måtte ta på seg uniformen for Sivilforsvaret
Da skolen stengte ble det ikke bare hjemmekontor på Amanda Isaksen. Hun måtte igjen trekke i uniform og møte til tjeneste, ved flyplassen i Tromsø.
Til daglig jobber Amanda Isaksen som baseleder på SFO ved Tromsdalen skole, i tillegg er hun assistent på skolen.
– Dagene nå består av å sove, spise, jobbe litt, for så å ta på uniformen for å dra på flyplassen. Der må jeg være der til siste fly har landet, forteller Isaksen.
– Så du jobber i tillegg på hjemmekontor?
– Ja jeg prøver å få gjort litt SFO-jobb også. Vi må jo ha en plan for hvordan det skal være når vi åpner igjen. Så vi lager månedsplaner og planlegger våren på SFO. Tenker det kommer til å være masse unger som er glade for å se kompisene sine og klar for å leke med hverandre igjen, sier Isaksen.
Lange dager
Innkallelsen til å møte for Sivilforsvaret kom på søndag. Isaksen var klar.
– Jeg var klar over at det kunne skje og hadde sagt fra til sjefen min at det kunne bli aktuelt at jeg måtte møte. Man har ikke mulighet til å nekte når man blir innkalt, hvis man ikke har en gyldig grunn, sier Isaksen.
Hele uka har hun stilt opp på flyplassen for å bistå når fly lander. Alle som kommer av flyet i Tromsø må fylle ut skjemaer og blant annet oppgi hvor de har vært og hvordan de føler seg. I skrivende stund må alle som har vært sør for Trøndelag rett i karantene når de kommer til Tromsø.
– Det er vi som er velkomstkomiteen når en kommer til Tromsø i disse dager. Vi samarbeider godt med kommunen, som stiller med helsepersonell.
– Er du ikke redd for å bli smittet og syk selv?
Vi er veldig nøye med munnbind og engangshansker, i tillegg holder vi avstand. Blir jeg syk så blir jeg syk, men vi gjør en viktig jobb.
Enkelte kvelder har blitt til natt får hun kan mønstre av og dra hjem.
– Det blir som oftest rundt midnatt, men vi har vært der helt til klokka ett. Nå kommer det jo færre fly, men det kommer stadig noen.
Vervet og utdannet
I 2013 fikk Isaksen et brev om at hun var innkalt til Sivilforsvaret, etter en helsetest ventet tre uker med grunnutdanning. Etter det har hun årlig vært på to øvelser hvert år.
– Det er som oftest dagsøvelser. Der vi bistår under for eksempel katastrofeøvelser. Da lager vi skadested, dirigerer trafikk eller frakter skadde fra a til b, setter opp telt og mange flere ting som vi i Sivilforsvaret kan bli satt til å gjøre, forklarer den erfarne bistandsyteren.
Isaksen er ikke bare med i Sivilforsvaret, hun er også frivillig i Norsk Folkehjelp.
– Jeg føler det er viktig å kunne hjelpe. Jeg savner jo hverdagen med barn, folk og gøy, men den situasjonen vi nå står oppe i gjør at vi må yte en innsats. Jeg mener dette er riktig, men jeg tror vi står han av, sier Amanda Isaksen.