Ungdom får se film fra hele verden

I dag åpner festivalen Film fra Sør i Oslo. Tusenvis av barn og unge landet rundt får tilgang til filmene gjennom FN-sambandet og Den kulturelle skolesekken. Over 26.000 elever deltok i fjor.

Publisert

Kommunikasjonssjef Ida Johannesen opplyser til Utdanning at gjennom samarbeidsprosjektene med FN-sambandet og Den kulturelle skolesekken deltok over 26.000 elever på visningene i 2014–15.

– Hvilke filmer har elevene fått se?

– I fjor og i år har vi i samarbeid med Den kulturelle skolesekken vist, Wolf Children, Katteprinsen, Gå med fred, Jamil, Light Fly Fly High, Den grønne sykkelen, Death Metal Angola og Raketten, sier Ida Johannesen.

– Vi har i år fortsatt å turnere med Gå med fred, Jamil, Den grønne sykkelen, Death Metal Angola og Raketten. Nye filmer vil snart bli lansert.

– I fjor hadde vi 14.530 elever på disse visningene. Elever fra Oslo, Buskerud, Aust-Agder og Vest-Agder var med. Vi håper på enda flere i år. Elever og lærere som ønsker å delta kan ta kontakt med oss i Film fra Sør eller med Den kulturelle skolesekken i sitt fylke, sier Johannesen.


Tre nye filmer med FN-sambandet

I 2014–15 hadde vi i tillegg 88 visninger i samarbeid med FN-sambandet av filmene Brev til kongen og Omar med et besøkstall på 12.189 elever, sier hun.

- Det som tidligere het “Film fra Sør Norge rundt” har nå skiftet navn til FN Film fra sør, sier Johannesen og forteller litt om årets samarbeidsfilmer.

– I år vises filmen Amazonia for elever på barnetrinnet. Her utforskes regnskogen sammen med en ape og elevene lærer om skogens betydning for klima, natur og miljø.

– Ungdomstrinnselever får tilbud om Eran Riklis ungdomsfilm Dancing Arabs. Her følger vi palestinske Eyads utfordringer med å finne seg til rette på en av Jerusalems mest prestisjetunge jødiske skoler.


– Elever i videregående skole får tilbud om den prisbelønte norske filmen Drone. Filmen gir et innblikk i dronepilotenes databunker, og elevene har mulighet til å reflektere rundt krigføring med joystick.


Stadig flere elever deltar

– Film fra Sør er blitt stadig mer populært blant elever. Hvorfor det?

– Jeg tror elevene synes det er spennende å se film som er annerledes enn det de ellers ser på. Og i tillegg til å delta på skolevisningene deltar også stadig flere på filmfestivalene. Vi ser også at flere og flere fylker ønsker å delta. For festivalen er dette ikke noe vi tjener penger på. Her går vi i null. Men vi som står bak festivalen, synes det er veldig viktig å nå ut til barn og unge med filmene våre.

– Noen klasser kan ha elever som selv er kommet til Norge som flyktninger. Kan filmene bli i tøffeste laget for noen av dem?

– I skoleprogrammene har vi alltid tatt hensyn til det, når vi finner fram til filmer som skal vises. Vi passer også på at filmene er tilpasset ulike alderstrinn, sier Johannesen.


En palestiner på jødisk skole

Dancing Arabs: Unge, palestinske Eyad blir tatt inn på en av Jerusalems mest prestisjetunge skoler. På skolen er det nesten utelukkende jødiske elever, og Eyad strever med å finne sin plass. Språk og kulturelle referanser gjør det vanskelig å passe inn. Eyad blir venn med Jonathan, en gutt med en alvorlig muskelsykdom, og han forelsker seg i den jødiske jenta Naomi. Men hvor mye av sin egen identitet skal han forsake for å passe inn?

Konflikten mellom Israel og Palestina fungerer som bakteppe for handlingen, men selve filmen skildrer ungdommelig søken etter identitet og samhørighet. Filmen viser på den måten hvordan en konflikt påvirker hverdagslivet til dem som lever i den.

Krigføring med droner

Drone: Tonje Hessen Schei og Flimmer Film har regissert og produsert filmen Drone, som problematiserer bruken av droner i krigføring. Filmen viser oss hvordan CIA rekrutterer nye dronepiloter direkte fra dataspill-arrangementer der ungdommer møtes. De tidligere dronepilotene Brandon Bryant og Michael Haas forteller om hvordan de har fått ordre om å ta livet av mennesker basert på vage mistanker. Filmen tar oss også med til Pakistan, og viser konsekvensene for menneskene som daglig lever i frykt for dronene.

Filmen er svært aktuell for ungdommer som lett kan trekke paralleller fra spillverdenen til dronepilotenes oppgaver. Den åpner opp for refleksjon og gode samtaler med elevene. Spørsmålet ”hva er krig?” blir med en gang veldig interessant etter å ha sett denne filmen.

En apes vei tilbake til sivilisasjonen

Amazonia: Sirkusapen Sai skal fraktes til et nytt sted med fly, men flyet kommer ut for uvær og styrter midt i regnskogen Amazonas. Apen, som er vant til å være blant mennesker, må på egen hånd utforske regnskogen og finne veien tilbake til sivilisasjonen.

Apens reise gjennom skogen er vakker og spennende. Her møter den farlige dyr, finner mat, skaffer seg venner og fiender og observerer skapninger verken apen eller vi som ser på har sett tidligere. Filmen vil garantert engasjere et ungt publikum.

Powered by Labrador CMS