Hva med en makrellstørje laget av Sandane skule 6a. Foto: Innsendt
Lager kunst av plastsøppel med 3000 elever
Denne høsten skal miljøkunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen lage fugler og fisker av strandplast sammen med 3000 skoleelever
Til sammen 3000 elever, fra Lista i sør til Svalbard i nord, skal være med på kunstprosjektet. Forarbeidet gjør de to kunstnerne i sommer - da skal de vaske og sortere plast til høstens workshops. På programmet står også tre turneer og utstilling for Den kulturelle skolesekken
– Turnéen vår, som heter "Verken fugl eller fisk - i et hav av plast" er inne i sitt tredje år. Plast i havet er et forferdelig problem. Derfor er det ekstra gøy å lykkes med prosjektet. Jo flere barn som får vite om dette, jo bedre er det for havet, sier kunstner og pedagog Kari Prestgaard i en pressemelding.
– Trenger en folkeaksjon
Prosjektet starter på Svalbard i august. Deretter går turen til Sogn og Fjordane i september, før det avsluttes med en måned på Lista fyr. I januar-februar blir det utstilling på Kunstpunkt Lista. Da vil plastfugler og plastfisker selges til inntekt for UNICEF.
– Å formidle plast i havet til barn og unge er som å balansere på en stram line spent opp mellom håp og avmakt. Selv om det blir stadig mer plastsøppel i havet, gir møtene vi har med elevene oss troen på at det nytter å kjempe mot overforbruk og sløsing. Dagens 12 åringer vil redde havet nå. Det er vi voksne som nøler og ikke forstår alvoret, sier Kari Prestgaard.
– Som kunstnere kan vi vise elevene at det nytter å ta tak i noe negativt og få et positivt resultat. Vakre bilder laget av plastsøppel skaper oppmerksomhet og gir økt bevissthet om plast i havet. Siden 2010 har snart 15.000 barn deltatt på våre workshops. Det høres mye ut, men i den store sammenhengen er bidraget vårt bare som en dråpe i havet. Vi trenger en folkeaksjon for å redde havet. Alle må være en del av løsningen. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Astor Andersen til slutt.