Lærer slapp å bli vaktmester
En trearbeiderfaglærer i videregående skole i Møre og Romsdal har fått lagmannsrettens kjennelse for at han ikke kan tvinges til å bli omplassert som vaktmester. Fylkeskommunen kan ikke si ham opp fordi han nekter.
Tidligere denne måneden reverserte lagmannsretten herredsrettens kjennelse, og læreren og hans prosessfullmektig, advokat Kirsten Bache Dahl i Utdanningsforbundet, vant en viktig og prinsipiell seier.
Bache Dahl opplyser at det dreier seg om en trearbeiderfaglærer med tilleggsutdanning innen spesialpedagogikk som var ansatt i en videregående skole i Møre og Romsdal. Han tilhører en stor gruppe lærere som er ansatt i såkalt uoppsigelig stilling i henhold til den tidligere rettsvilkårsavtalen. Denne avtalen finnes ikke lenger, men det finnes en særavtale framforhandlet av det tidligere Lærerforbundet og det daværende Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, som gjelder for de lærerne som var omfattet av rettsvilkårsavtalen. Herredsretten mente like fullt at når den overtallige læreren hadde fått tilbud om ny stilling som vaktmester og hadde takket nei, hadde han forspilt sine rettigheter i henhold til særavtalen.
Viktig arbeidsrettssak
Parallelt med trearbeiderfaglærerens sak hadde Utdanningsforbundet og Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) en sak gående for Arbeidsretten, en sak av stor betydning for trearbeiderfaglærerens sak. Arbeidsrettssaken dreide seg også om hvorvidt en lærer i uoppsigelig stilling kan sies opp eller ikke. Utdanningsforbundet sa "aldri", mens UFD sa jo, når læreren takker nei til et nytt tilbud. Arbeidsrettssaken endte med forlik, og forliket går ut på at lærer i uoppsigelig stilling ikke kan sies opp.
Forliket i Arbeidsretten ble lagt til grunn da trearbeiderfaglærerens sak noe senere kom opp for lagmannsretten.
Da saken kom opp for lagmannsretten, hadde læreren fått oppsigelse, men lagmannsretten uttalte: Han kan ikke sies opp.
I særavtalen står det imidlertid at en lærer har plikt til å la seg overføre til en annen stilling, og dermed ble spørsmålet stilt om hvor langt denne plikten går.
Uoppsigelig stilling
Lagmannsretten sier at en arbeidsgiver har en aktivitetsplikt i forhold til å tilby personer som denne læreren en lærerstilling. Arbeidsgiver plikter faktisk å strekke seg langt for å "tilpasse (læreren) i sin organisasjon".
Om arbeidstakeren sier lagmannsretten at det skal særlige holdepunkter til for at en lærer med et uoppsigelig ansettelsesforhold skal måtte ta en stilling med et svakere stillingsvern - og vaktmesterstillingen var jo en vanlig kommunal stilling. Retten slår faktisk fast at en lærer i uoppsigelig stilling ikke plikter å ta imot noe annet enn undervisningsstillinger.